Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τί ισχύει για τη νοσηλεία παιδιών με καρκίνο στο εξωτερικό

Τί ισχύει για τη νοσηλεία παιδιών με καρκίνο στο εξωτερικό

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταχωρήσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που αφορούν εκκλήσεις οικογενειών για επείγουσα συλλογή χρημάτων, προκειμένου παιδιά και έφηβοι με μη ανταποκρινόμενες στη θεραπεία μορφές καρκίνου να μεταβούν στο εξωτερικό για πρόσθετη αγωγή. Όπως εξηγεί η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, οι παρεμβάσεις αυτές, λαμβάνουν χώρα χωρίς προηγούμενη επικοινωνία με τους θεράποντες γιατρούς δημιουργώντας την αίσθηση στην κοινή γνώμη πως «η μόνη θεραπεία που θα μπορούσε να δώσει σοβαρές ελπίδες για να συνεχίσει να ζει ένα παιδί με καρκίνο είναι η μετάβαση στο εξωτερικό».

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταχωρήσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που αφορούν εκκλήσεις οικογενειών για επείγουσα συλλογή χρημάτων, προκειμένου παιδιά και έφηβοι με μη ανταποκρινόμενες στη θεραπεία μορφές καρκίνου να μεταβούν στο εξωτερικό για πρόσθετη αγωγή. Όπως εξηγεί ηΕλληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, οι παρεμβάσεις αυτές, λαμβάνουν χώρα χωρίς προηγούμενη επικοινωνία με τους θεράποντες γιατρούς δημιουργώντας την αίσθηση στην κοινή γνώμη πως «η μόνη θεραπεία που θα μπορούσε να δώσει σοβαρές ελπίδες για να συνεχίσει να ζει ένα παιδί με καρκίνο είναι η μετάβαση στο εξωτερικό».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας απαντά ότι, παιδιά και έφηβοι με καρκίνο πρέπει να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένη ομάδα σε παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές με προσανατολισμό ολιστικής, συντονισμένης προσέγγισης απολαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες υπηρεσίες της κλασικής υψηλού επιπέδου φροντίδας.

«Στα πλαίσια αυτά θέλουμε να τονίσουμε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν οργανωμένα Τμήματα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας όπου οι ασθενείς θεραπεύονται δωρεάν. Τα Τμήματα αυτά στελεχώνονται από έγκριτους και έμπειρους συναδέλφους Αιματολόγους-Ογκολόγους με εξειδικευμένη εκπαίδευση, υποστηρίζονται από αντίστοιχες παιδιατρικές υπο-ειδικότητες και μονάδες, προσφέροντας ολοκληρωμένη φροντίδα στο παιδί και έφηβο με καρκίνο. Στα πλαίσια αυτά, το παιδί με καρκίνο στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται με βάση τις αντίστοιχες διεθνείς και σύγχρονες προδιαγραφές» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιστημονική εταιρεία.

Ακομα προσθέτει ότι συμβαίνει σπάνια, να είναι απαραίτητη μία εξειδικευμένη, επιβεβαιωμένα αποτελεσματική, αγωγή ή παρέμβαση που δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα. Τότε οι θεράποντες ιατροί συντονίζουν την μετάβαση των παιδιών σε γνωστής εμπειρίας εξειδικευμένα κέντρα σε Ευρώπη ή Αμερική, του Δημόσιου ή Ακαδημαϊκού Τομέα Υγείας (και όχι κατευθυνόμενα στον ιδιωτικό τομέα του εξωτερικού όπως δυστυχώς παρατηρείται τελευταία). Η μετάβαση των μικρών ασθενών σε Δημόσια Νοσοκομεία του εξωτερικού, γίνεται σε αυτή την περίπτωση, με πλήρη κάλυψη των δαπανών από το κράτος και μετά από απόφαση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου, μετά από συνεννοήσεις και εισήγηση των γιατρών τους.

«Θεωρούμε υποχρέωσή μας να τονίσουμε ότι οι θεράποντες ιατροί ενδιαφέρονται περισσότερο από κάθε άλλον εμπλεκόμενο για την, κατά το δυνατό και με καλύτερο τρόπο, επιτυχή έκβαση των μικρών ασθενών τους. Επίσης είναι πέραν πάσης αμφιβολίας σαφές ότι αν οπουδήποτε στον κόσμο υπήρχε αποδεδειγμένα αποτελεσματική μη πειραματική θεραπεία και η οποία δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα μας, ο ασθενής θα έπαιρνε έγκριση μετάβασης σε αντίστοιχο κέντρο του Δημοσίου, οπουδήποτε στον κόσμο, προκειμένου να τύχει της απαραίτητης φροντίδας για την ίασή του. Δυστυχώς, για την ώρα, δεν υπάρχει κέντρο σε ολόκληρο τον κόσμο που να μπορεί να θεραπεύσει όλους (100%) τους ασθενείς με καρκίνο» ξεκαθαρίζει η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας.

Και οι Έλληνες επιστήμονες καταλήγουν τονίζοντας ότι, το παιδί με καρκίνο έχει ένα χρόνιο νόσημα, που χρειάζεται διαχρονική και συνεχή αντιμετώπιση και όχι απλά περιστασιακή εκτίμηση. Κάθε προσφορά ιατρικής γνώμης είναι ευπρόσδεκτη αλλά για να είναι χρήσιμη και ουσιαστικά αποτελεσματική οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες δεοντολογίας της Ιατρικής επιστήμης που προϋποθέτουν κατ’ αρχάς ενημέρωση και επικοινωνία με τους θεράποντες. Σε αντίθετη περίπτωση, αναπόφευκτα μπορεί να οδηγήσει σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη θεραπεία και προστριβές από απρόσφορες ενέργειες, που προκαλούν πρόσθετη ανασφάλεια και άγχος στους γονείς.

«Παραμένουμε πάντοτε προσηλωμένοι στην ορθή και ολοκληρωμένη θεραπεία – φροντίδα των παιδιών με καρκίνο βάσει των διαθέσιμων και αναγνωρισμένων διεθνών πρωτοκόλλων, αλλά και ταυτόχρονα πρόθυμοι και διαθέσιμοι σε κάθε συνεργασία για την προώθηση και την επίτευξη αυτών των σκοπών προς όφελος των μικρών ασθενών στην χώρα μας» καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας.

health.in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024