Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η «Οδύσσεια» της Ευρώπης ταξιδεύει στα νερά του Αιγαίου με ιστιοφόρο

Η «Οδύσσεια» της Ευρώπης ταξιδεύει στα νερά του Αιγαίου με ιστιοφόρο

Τέσσερα χρόνια προετοιμασίας. Πενήντα καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Τέσσερις διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα. 68 μέρες με παραστάσεις, workshops και instants στο Αιγαίο. Η ιδέα του θεατρικού project «Meeting the Odyssey» πήρε σάρκα και οστά.

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή

Τέσσερα χρόνια προετοιμασίας. Πενήντα καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Τέσσερις διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα. 68 μέρες με παραστάσεις, workshops και instants με φόντο το θρυλικό Αιγαίο. Μια ιδέα.

Από το 2012, όταν δημιουργήθηκε η ιδέα για το εν πλω ταξίδι του θεατρικού project «Meeting the Odyssey», μια ομάδα καλλιτεχνών με διαφορετικές εθνικές και πολιτισμικές ταυτότητες επιχείρησε να ταξιδέψει όλη την Ευρώπη και να συναντήσει το πολιτιστικό δυναμικό της κάθε πόλης που πιάνει λιμάνι, μέσα από θεατρικές παραστάσεις και εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν ντόπιοι καλλιτέχνες.

Με όχημα το θρυλικό «Hoppet», το μοναδικό ιστιοφόρο που επέζησε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα δύο προηγούμενα χρόνια, η ομάδα ταξίδεψε από την Βαλτική, την Κεντρική Ευρώπη, την Πράγα και το Βερολίνο μέχρι την Ιταλία, την Γαλλία και τη Μάλτα, κάνοντας μάλιστα μία στάση στη Λαμπεντούζα, το νησί-σταθμό για χιλιάδες ανθρώπους που αναζήτησαν σωτηρία και ελευθερία από τις εμπόλεμες ζώνες της Αφρικής. Πάνω από 350 καλλιτέχνες συμμετείχαν στις παραστάσεις του “Meeting the Odyssey”, ενώ 19.000 θεατές είδαν την παράσταση σε 25 σταθμούς σε όλη την Ευρώπη.

Και φέτος το καλοκαίρι έρχεται στον τελικό της προορισμό: στην πατρίδα του Οδυσσέα, την Ελλάδα!

Από τις 3 Ιουνίου μέχρι τις 9 Αυγούστου, το «Hoppet» θα καταπλεύσει στο Αιγαίο και θα ξεκινήσει την περιοδεία από τη Λέρο, αυτό το μικρό νησί των Δωδεκανήσων με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, για να συνεχιστεί στη Λέσβο, όπου και η παράσταση θα παρουσιαστεί και σε χώρους υποδοχής προσφύγων.

Επόμενος σκέλος της περιοδείας η ελληνική ενδοχώρα, με στάσεις στην Ελευσίνα και το Λαύριο, τόπους συμβολικούς ποτισμένους με την ιστορική και μυστικιστική παράδοση.
Τελευταίοι σταθμοί του “Meeting the Odyssey” θα είναι ανατολικά – στη Σκύρο και στην Ικαρία, όπου θα δοθούν τουλάχιστον τρεις παραστάσεις σε διαφορετικά χωριά.

Το project

Το «Meeting the Odyssey» είναι ένας συνδυασμός στοιχείων από́ την Οδύσσεια, σύγχρονων θεμάτων της Ευρώπης και ιστοριών που θα αντληθούν μέσα από την επαφή́ με τοπικές κοινότητες διαφορετικών γλωσσικών και πολιτισμικών συστατικών των πόλεων – λιμανιών.

Η χώρα μας επιλέχθηκε τόσο με κριτήρια πολιτιστικά όσο και ως ένδειξη αλληλεγγύης στην δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης. Επομένως, κάνοντας στάσεις σε τέτοια σημεία εξαιρετικής σημασίας, το project υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία και διάλογο ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη – υποδοχείς χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που εκπροσωπούν διαφορετικά έθνη, κουλτούρες, γλώσσες και θρησκείες.

Στόχος του project να αντικρούσει προκαταλήψεις, να αναζητήσει κοινές αφηγήσεις στη ζωή των σύγχρονων Ευρωπαίων μέσα από το συμβολικό ταξίδι της Οδύσσειας και να θέσει τα ερωτήματα: ποιο είναι το κοινό πολιτισμικό έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα; Υπάρχει κοινό έδαφος στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην πολιτιστική τους έκφραση; Πως μπορούμε να ανακαλύψουμε τις κοινές μας ρίζες;

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024