Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Παραστάσεις αρχαίου δράματος και κωμωδίας από την Επίδαυρο, συναυλίες καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και νέων δημιουργών, προβολές, παραδοσιακούς χορούς και αφιερώματα, ετοιμάζεται να υποδεχτεί αυτό το καλοκαίρι η Άνδρος, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ της που ξεκινά στις 16 Ιουλίου και θα διαρκέσει ώς τις 3 Σεπτεμβρίου.

Παραστάσεις αρχαίου δράματος και κωμωδίας από την Επίδαυρο, συναυλίες καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και νέων δημιουργών, προβολές, παραδοσιακούς χορούς και αφιερώματα, ετοιμάζεται να υποδεχτεί αυτό το καλοκαίρι η Άνδρος, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ της που ξεκινά στις 16 Ιουλίου και θα διαρκέσει ώς τις 3 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, στο νησί αναμένονται οι επισκέπτες που παραδοσιακά παρακολουθούν κάθε χρόνο τις εκθέσεις και τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, του Μουσείου Κυδωνιέως, όπως και της Καϊρείου βιβλιοθήκης.

Μετά από την πρώτη επιτυχημένη χρονιά με την ιδιαιτέρως θερμή ανταπόκριση του κόσμου (περισσότεροι από 9.000 θεατές παρακολούθησαν πέρσι τις δέκα εκδηλώσεις του), το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου επιστρέφει με ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές προτάσεις που θα φιλοξενήσει το υπερσύγχρονο ανοικτό θέατρο, 900 θέσεων, το οποίο «φώλιασε» στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας.

Φιλοδοξία του Φεστιβάλ, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Παντελή Βούλγαρη, είναι «κάθε χρονιά, να είναι ένας ανοιχτός χώρος συνεργασίας και φιλοξενίας σημαντικών καλλιτεχνικών προτάσεων, όχι μόνο στη μουσική και στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο, τον χορό και τη λογοτεχνία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος το πρόγραμμα διαμορφώθηκε με γνώμονα «την ποιότητα, την ποικιλία και το συνδυασμό καταξιωμένων και νεότερων καλλιτεχνών». Έτσι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει, μεταξύ άλλων, συναυλίες των Μαρίας Φαραντούρη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Θάνου Μικρούτσικου, Μίλτου Πασχαλίδη, Μανώλη Μητσιά, Έλλης Πασπαλά, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Μάριου Φραγκούλη, Λάκη Παπαδόπουλου και της Καμεράτας junior.

Ανάμεσα στις παραστάσεις που θα παιχτούν, είναι η «Ορέστεια» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, η «Σταματία – το Γένος Αργυροπούλου» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, η «Λυσιστράτη» από το Εθνικό Θέατρο, και η «Απολογία του Σωκράτη» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

«Στους δύσκολους καιρούς του σήμερα γυρεύουμε ανάσες ανάτασης. Οι εκδηλώσεις πολιτισμού λειτουργούν ως αντικαταθλιπτική τονωτική ένεση. Ονειρεύομαι χαρούμενα πρόσωπα, ζωηρά μάτια να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις φετινές εκδηλώσεις του φεστιβάλ», ανέφερε ο βραβευμένος σκηνοθέτης στην σημερινή παρουσίαση του προγράμματος. Η δική του συνδρομή -όπως είπε- είναι του καλού οικοδεσπότη, ώστε η διοργάνωση να κυλήσει, χωρίς προβλήματα και να επιτελέσει το σκοπό της. «Και σκοπός της είναι να θυμίζει πως η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια για ανέφελες εποχές, αλλά παντοτινή ανάγκη για την ομορφιά, την συγκίνηση, τον σεβασμό πάνω στην ανθρώπινη περιπέτεια» τόνισε ο Παντελής Βούλγαρης.

Ο δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης, δήλωσε πως είναι υπερήφανος που «η Άνδρος θα φιλοξενήσει τόσο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες προβάλλουν το νησί μας, αναδεικνύοντας παράλληλα το υψηλό επίπεδο που διαθέτει η Άνδρος στον τομέα αυτό». Στόχος -όπως τόνισε- είναι να καθιερωθεί η Άνδρος ως κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός της Ελλάδας.

Ο χώρος του θεάτρου που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ, θα διατίθεται φυσικά και στους ίδιους τους Ανδριώτες και στην τέχνη τους, που την στηρίζουν με πάθος: στα θεατρικά σχήματα του νησιού, στην Φιλαρμονική των Νέων του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου, στον δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Άνδρου με το 18ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, στις Χορωδίες του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου, στην Κινηματογραφική Λέσχη και στο Ναυτικό Όμιλο Άνδρου.

Νησί ταυτισμένο με τη διεθνή εικαστική σκηνή, η Άνδρος πέρα από το Διεθνές Φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος και σημαντικές εκθέσεις.

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, αείμνηστου Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Ακόμη, το φετινό καλοκαίρι, ο εικαστικός θεσμός «Πλόες» που διανύει την 22η χρονιά, θα παρουσιάσει στο Ίδρυμα Π.&Μ. Κυδωνιέως το δεύτερο μέρος της τετραλογίας για το περιβάλλον, με τίτλο «Επικράτειες του Νότου».

Έκθεση με τίτλο «Το Σχολείο 100 χρόνια πριν» θα φιλοξενήσει το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης στη χώρα της Άνδρου με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο της ιδέας «Τουρισμού – Πολιτισμού» που εκπονούν οι ιδρυτές του (Οικογένεια Μαντζαβελάκη – Βασιλοπούλου).

Τέλος, σε συνέχεια της περσινής ακαδημαϊκής δράσης στην Άνδρο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οργανώνει το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο 2016, που πραγματοποιείται στο Γαύριο από 10 έως 17 Ιουλίου για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και δημοσιογράφους με θέμα «Γλώσσα, Εξουσία και ΜΜΕ – Από τα κλασικά κείμενα στον σύγχρονο δημόσιο λόγο». Το αναλυτικό πρόγραμμα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα: ummerschool.ac.uoi.gr

entertainment.in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024