Ο πολυάσχολος τρόπος ζωής ενισχύει τη μνήμη
Τα άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας που είναι πολυάσχολα και συχνά δεν προλαβαίνουν μέσα στη μέρα αυτά που έχουν να κάνουν, διαθέτουν καλύτερη μνήμη και περισσότερη πνευματική ευστροφία, σύμφωνα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Aging Neuroscience.
Τα άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας που είναι πολυάσχολα και συχνά δεν προλαβαίνουν μέσα στη μέρα αυτά που έχουν να κάνουν, διαθέτουν καλύτερη μνήμη και περισσότερη πνευματική ευστροφία, σύμφωνα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Aging Neuroscience.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας, με επικεφαλής την Δρ Σάρα Φεστίνι, μελέτησαν 330 άνδρες και γυναίκες, 50 έως 89 ετών. Οι συμμετέχοντες περιέγραψαν τις καθημερινές δραστηριότητές τους και παράλληλα υποβλήθηκαν σε μια σειρά από νευροψυχολογικά τεστ για να αξιολογηθούν οι γνωστικές επιδόσεις τους.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, σε οποιαδήποτε ηλικία και άσχετα με το μορφωτικό επίπεδο, ο πολυάσχολος τρόπος ζωής σχετίζεται με μεγαλύτερη ταχύτητα του νου, με καλύτερη ενεργή και επεισοδιακή μνήμη, με ανώτερη συλλογιστική και με πλουσιότερο λεξιλόγιο.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το πολυάσχολο στιλ ζωής, παρότι αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους στην εποχή μας, έχει μελετηθεί ελάχιστα από επιστημονική πλευρά. Ανέφεραν επίσης ότι η πολυάσχολη ζωή και το μυαλό συνήθως αλληλοτροφοδοτούνται και ενισχύονται αμοιβαία. Οι πολυάσχολοι άνθρωποι έχουν ευκαιρίες να μάθουν περισσότερα πράγματα και η μάθηση αυτή, με τη σειρά της, τονώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών
- Ερντογάν: Μήνυμα πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Όπως θέλουμε ειρήνη για εμάς, θέλουμε και για τους γείτονές μας»
- Δύο χρόνια Μεντιλίμπαρ στον Ολυμπιακό: Μια αιωνιότητα και μια μέρα
- Παναγόπουλος: Συνέντευξη Τύπου θα δώσει την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μετά τις αποκαλύψεις
- Ιράν: Μήνυμα Πεζεσκιάν για πυρηνικό πρόγραμμα: «Η Τεχεράνη δεν θα υποχωρήσει στις υπερβολικές απαιτήσεις»
- ΗΠΑ: Οι αρχές αναστέλλουν τις πτήσεις σε αεροδρόμιο του Τέξας, στα σύνορα με το Μεξικό, για «λόγους ασφαλείας»
