Πρώτη καταδίκη στην Ελλάδα για είδηση hoax
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημοσιογράφος καταδικάστηκε για αναμετάδοση παραπλανητικού ρεπορτάζ στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για έναν ιδιοκτήτη δικτυακού τόπου που δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων».
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημοσιογράφος καταδικάστηκε για αναμετάδοση παραπλανητικού ρεπορτάζ στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για έναν ιδιοκτήτη δικτυακού τόπου που δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων».
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το Μονομελές Πρωτοδικείο Βέροιας επέβαλε στον δημοσιογράφο ποινή τριετούς φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο 500 ευρώ.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη με εντολή εισαγγελέα, στον οποίο είχε απευθυνθεί αστυνομικός που διάβασε την «είδηση». Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης προκαλεί τώρα και αντιδράσεις από αρμόδιους φορείς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κείμενο για τα καρκινογόνα εμβόλια πρωτοεμφανίστηκε το 2009 και έκτοτε αναδημοσιεύεται με μικροαλλαγές.
Βασίζεται στην ιστορία της «μικρής Μαιρούλας», η οποία φέρεται να πέθανε από όγκο που εμφάνισε στον εγκέφαλο μετά τη χορήγηση του εμβολίου MMR (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας). Το κείμενο περιλαμβάνει και δηλώσεις ανύπαρκτων ειδικών, σύμφωνα με τους οποίους «τα εμβόλια εξαπλώνουν το AIDS, τη λευχαιμία και άλλες φρικιαστικές πληγές σε όλο τον κόσμο».
Αντιδρώντας στην υπόθεση, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής προχώρησε σε καταγγελία στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ.
Σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχει πάντως εμφανιστεί ένα ολόκληρο «κίνημα» κατά των εμβολιασμών, για το οποίο κύρια αιτία ήταν μια μελέτη του 1998 που συνέδεε το εμβόλιο MMR με τον αυτισμό. Η μελέτη αποσύρθηκε και τελικά αποδείχθηκε απάτη, το κακό όμως είχε ήδη γίνει.
Λόγω της απροθυμίας πολλών γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για επικίνδυνες επιδημίες ιλαράς στην Ευρώπη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει την ανησυχία της για επιστροφή της πολιομυελίτιδας και της ερυθράς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γίνε μέλος στην κοινότητα «Ακόλουθοι του Ήλιου» και ζήσε exclusive εμπειρίες με την πιο ηλιόλουστη παρέα
- Νέα αναβολή στη δίκη του γνωστού μάνατζερ – «Αισθάνεται άσχημα για την όποια αναστάτωση έχει προκαλέσει»
- Τέμπη: Γενικός ξεσηκωμός το Σάββατο για τη «μαύρη» επέτειο – Συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ με 24ωρη απεργία
- Βουλή: Κόντρα Φλωρίδη – Βελόπουλου για τη συμφωνία με Chevron με φόντο τον… Σαμαρά
- Κικίλιας: Όταν ένας πολιτικός αναλαμβάνει ένα έργο, οφείλει να το ολοκληρώνει
- Χαρίτσης από ΟΣΕ: Χρειαζόμαστε ενιαίο δημόσιο, ασφαλή σιδηρόδρομο, το χρωστάμε στα θύματα των Τεμπών
