Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Σπίλμπεργκ φέρνει έναν νοσταλγικό γίγαντα στις Κάννες

Ο Σπίλμπεργκ φέρνει έναν νοσταλγικό γίγαντα στις Κάννες

Το μαγικό άγγιγμα του Στίβεν Σπίλμπεργκ δεν έχει χαθεί: τουλάχιστον σε αυτό συμφώνησαν οι περισσότεροι κριτικοί που είδαν τον «ΜΦΓ, τον Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα», τη νέα ταινία του αμερικανού σκηνοθέτη που προβλήθηκε στις Κάννες. «Όσο χειρότερος γίνεται ο κόσμος, τόσο περισσότερο πρέπει να πιστέψουμε στη μαγεία. Η ελπίδα έρχεται από τη μαγεία και νομίζω ότι αυτό προσφέρουν οι ταινίες στους ανθρώπους. Μπορούν να τους δώσουν την ελπίδα ότι θα υπάρχει λόγος για να παλέψουν μέχρι την επόμενη μέρα» είπε ο αμερικανός σκηνοθέτης.

Το μαγικό άγγιγμα του Στίβεν Σπίλμπεργκ δεν έχει χαθεί: τουλάχιστον σε αυτό συμφώνησαν οι περισσότεροι κριτικοί που είδαν τον «ΜΦΓ, τον Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα», τη νέα ταινία του αμερικανού σκηνοθέτη που προβλήθηκε στις Κάννες.

Βασισμένη σε έργο του βρετανού συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ (Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας), ο ΜΦΓ αφηγείται την ιστορία της νεαρής Σόφι, ενός κοριτσιού που συναντά και γίνεται φίλη με έναν γίγαντα (ο Σπίλμπεργκ συνεργάζεται ξανά με τον Μαρκ Ράιλανς που κέρδισε Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για τη «Γέφυρα των Κατασκόπων»). Η Σόφι θα πρέπει να ξεπεράσει τους φόβους της και να συνεργαστεί με τον γίγαντα για να σώσει τη Βρετανία.

Ο Guardian χάρισε στην ταινία τέσσερα αστεράκια, με τον κριτικό Πήτερ Μπράντσοου να γράφει ότι «το ντελικάτο άγγιγμα του Σπίλμπεργκ και του Ράιλανς αποδεικνύεται άκρως γοητευτικό». Άλλοι κριτικοί ήταν -πάντως- λιγότερο γενναιόδωροι.

Ο σκηνοθέτης βρέθηκε στις Κάννες και είπε ότι η ταινία του είναι «μία ιστορία αγάπης για παιδιά προς τους παππούδες τους. Μία ιστορία αγάπης για παππούδες από τα εγγόνια τους». Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αυτή η ταινία είναι ότι πιο κοντά έχω βρεθεί στο να αφηγηθώ μια ιστορία αγάπης».

«Όσο χειρότερος γίνεται ο κόσμος, τόσο περισσότερο πρέπει να πιστέψουμε στη μαγεία. Η ελπίδα έρχεται από τη μαγεία και νομίζω ότι αυτό προσφέρουν οι ταινίες στους ανθρώπους. Μπορούν να τους δώσουν την ελπίδα ότι θα υπάρχει λόγος για να παλέψουν μέχρι την επόμενη μέρα. Η ελπίδα είναι τα πάντα για μένα» είπε.

Σημείωσε ότι η δημιουργία του BFG υπήρξε μία απελευθερωτική εμπειρία. «Ήταν σαν να επισκέπτομαι ξανά κάτι που λάτρευα πάντα να κάνω, να λέω απλά ιστορίες από τη φαντασία» είπε. «Μου έφερε συναισθήματα που είχα όταν ήμουν νεότερος κινηματογραφιστής».

Η ταινία είναι η δεύτερη που ο σκηνοθέτης έκανε με την σεναριογράφο του E.T. Μελίσα Μάθεσον -πρώην σύζυγος του Χάρισον Φορντ-, η οποία πέθανε πρόσφατα. Η ταινία είναι αφιερωμένη στη Μάθεσον.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Μαρκ Ράιλανς, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε αγαπημένο ηθοποιό του Σπίλμπεργκ -ακούγεται ότι θα πρωταγωνιστήσει και στις δύο επόμενες ταινίες του σκηνοθέτη, ενώ η ερμηνεία του στη «Γέφυρα των Κατασκόπων» του χάρισε Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Ο Σπίλμπεργκ χαρακτήρισε τον Ράιλανς ως καλό του φίλο και είπε ότι η μετατροπή του από τον χαμηλών τόνων Έιμπελ στην «Γέφυρα των Κατασκόπων» στον ιδιότροπο γίγαντα του Μεγάλου Φιλικού Γίγαντα ήταν «μία από τις πιο εκπληκτικές εμπειρίες ολόκληρης της καριέρας μου».

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024