Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Αίγυπτος «κρύβει στοιχεία» της έρευνας για τη Νεφερτίτη, λένε επιστήμονες

Η Αίγυπτος «κρύβει στοιχεία» της έρευνας για τη Νεφερτίτη, λένε επιστήμονες

Οι ανακοινώσεις για την ενδεχόμενη ανακάλυψη του τάφου της Νεφερτίτης είχαν εξάψει τη φαντασία αρχαιολόγων και μη, καθώς η ιστορία φαίνεται ότι περιλάμβανε όλα όσα ονειρεύεται ένας εξερευνητής: ψεύτικους τοίχους, έναν κρυμμένο θησαυρό, μια διάσημη βασίλισσα. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερία The Guardian, υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα: επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ανακοινώσεις φαίνεται πως ήταν αβάσιμες, καθώς δεν υποστηρίζονται από τα στοιχεία της έρευνας.

Οι ανακοινώσεις για την ενδεχόμενη ανακάλυψη του τάφου της Νεφερτίτης είχαν εξάψει τη φαντασία αρχαιολόγων και μη, καθώς η ιστορία φαίνεται ότι περιλάμβανε όλα όσα ονειρεύεται ένας εξερευνητής: ψεύτικους τοίχους, έναν κρυμμένο θησαυρό, μια διάσημη βασίλισσα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερία The Guardian, σε όλη αυτή την ιστορία υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ανακοινώσεις είναι αβάσιμες, καθώς δεν υποστηρίζονται από τα στοιχεία της έρευνας.

Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι το Κάιρο κρύβει τα νέα στοιχεία της έρευνας, καθώς έχει έρθει σε δύσκολη θέση.

Ο τέως υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μαμντούχ αλ Νταμάτι που απομακρύνθηκε στον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, είχε πει ότι «είναι κατά 90% σίγουρος» ότι ο τάφος του νεαρού φαραώ Τουταγχαμών μπορεί να περιέχει δύο νεκρικές κρύπτες, όπως υποστηρίζει και ο βρετανός αιγυπτιολόγος Νίκολας Ριβς.

Ο Ριβς θεωρεί ότι ο ένας από τους δύο υπόγειους θαλάμους στον τάφο του Τουταγχαμών είναι η κρύπτη της Νεφερτίτης, της βασίλισσας που διαδραμάτισε καθοριστικό πολιτικό και θρησκευτικό ρόλο στην Αίγυπτο πριν από 3.300 χρόνια, στο πλευρό του συζύγου της, Ακενατών.

Ωστόσο, μία δεύτερη ανάλυση με σκάνερ (η πρώτη σύμφωνα με το Κάιρο είχε δείξει την ύπαρξη δύο θαλάμων) πραγματοποιήθηκε από την National Geographic Society (NGS) και λέγεται ότι καταρρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Η έκθεση εστάλη στο υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, αλλά τα αποτελέσματά της δεν ανακοινώθηκαν ποτέ.

Μάλιστα, ο Ντιν Γκούντμαν, γεοφυσικός που ανέλυσε τα στοιχεία από το σκάνερ, φέρεται να είχε δηλώσει -σύμφωνα με το National Geographic- ότι δεν βρέθηκε θάλαμος.

«Εάν υπήρχε κενό, θα φαινόταν (στην ανάλυση του σκάνερ)» είπε ο ίδιος. «Αλλά απλά δεν υπάρχει. Τα στοιχεία του ραντάρ συχνά μπορεί να είναι υποκειμενικά» σημείωσε ο Γκούντμαν, σπεύδοντας να προσθέσει: «Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι».

Επισήμως, η NGS παραπέμπει στην κυβέρνηση της Αιγύπτου για απαντήσεις, αλλά το αιγυπτιακό υπουρείο Αρχαιοτήτων -σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian- δεν απαντά σε τηλεφωνικές κλήσεις και e-mail.

Πηγή με γνώση των ερευνών λέει ότι «οι Αιγύπτιοι βρίσκονται σε άρνηση».

Πάντως, τον Μάρτιο ο νέος υπουργός Αρχαιοτήτων της χώρας έσπευσε να εμφανιστεί πιο συγκρατημένος σε σχέση με τα πιθανά ευρήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024