Για πρώτη φορά στην ιστορία τους βλέπει το φως της δημοσιότητας θησαυρός των Βίκινγκ που βρέθηκε σε μεταλλικό σκεύος στη Σκωτία πριν από 18 μήνες.

Ο θησαυρός ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα πλούσια διακοσμημένο μεταλλικό δοχείο που βρήκε με ανιχνευτή μετάλλων ένας άνδρας στο Γκάλογουεϊ της Σκωτίας.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στο δοχείο, βρίσκει κανείς ασημένια περιβραχιόνια χαραγμένα με ρούνους, αγγλοσαξονικές ασημένιες καρφίτσες, χρυσά κοσμήματα, μετάξι και πολύτιμα φυτικά υπολείμματα.

Το Historic Environment Scotland (Ιστορικό Περιβάλλον Σκωτίας) αποφάσισε να δημοσιεύσει μία σειρά εντυπωσιακών φωτογραφιών που αποκαλύπτουν τα πολύτιμα αντικείμενα.

Η Όλγουιν Όγουεν που μελετά την ιστορία των Βίκινγκ σημειώνει ότι οι Βίκινγκ ιδιοκτήτες του θησαυρού «γέμισαν το δοχείο μέχρι πάνω, το τύλιξαν με υφάσματα και το έθαψαν στο έδαφος».

Όπως αναφέρει το National Geographic, μεσαιωνικά κείμενα τοποθετούν την άφιξη Βίκινγκ στις βρετανικές νήσους το 790 μ.Χ., οπότε δυνατοί επιδρομείς από τη Σκανδιναβία εμφανίστηκαν ξαφνικά κατά μήκος των ακτών, λεηλατώντας πλούσια μοναστήρια και τρομοκρατώντας τις τοπικές κοινότητες.

Στη διάρκεια των τριών αιώνων που ακολούθησαν Βίκινγκ έφτασαν να κατακτήσουν και να αποικίσουν εδάφη σε Αγγλία, Ιρλανδία, Ουαλία και Σκωτία, ενώ οι απόγονοί τους είτε νικήθηκαν, είτε ενσωματώθηκαν στον πληθυσμό.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο θησαυρός του Γκάλογουεϊ χρονολογείται από τις αρχές του 10ου αιώνα μ.Χ. Εκείνη την περίοδο, δυνάμεις των Βίκινγκ είχαν οπισθοχωρήσει από εδάφη της Ιρλανδίας, ενώ είχαν υποστεί ήττα από Σκωτσέζους στρατιώτες, σημείωσε ο Ντέρεκ ΜακΛέναν, ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον θησαυρό.

We assume the #Vikings found this beautiful silver brooch as amusing as we do 🙂 #vikinghoard #historicscotland #history #castlefix #historicenvironmentscotland #archaeology

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης historicscotland (@historicscotland) στις Μάρ 24, 2016, 6:59πμ PDT

Tomorrow we reveal the contents of this #Viking vessel for the first time in 1000 years! Be sure to follow us for the latest #vikinghoard news!

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης historicscotland (@historicscotland) στις Μάρ 23, 2016, 7:50πμ PDT

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ