Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κρανίο του Σαίξπηρ εκλάπη (;) από τον τάφο του

Το κρανίο του Σαίξπηρ εκλάπη (;) από τον τάφο του

Τι κι αν καταράστηκε όσους θα επιχειρούσαν να μετακινήσουν τα οστά του… Νέα έρευνα στον τάφο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, στο ιερό της Αγίας Τριάδας στο Στράτφορντ-απόν-Έιβον, δείχνει σημάδια σύλησης και οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το κρανίο του κορυφαίου ποιητή και συγγραφέα έχει αφαιρεθεί.

Τι κι αν καταράστηκε όσους θα επιχειρούσαν να μετακινήσουν τα οστά του… Νέα έρευνα στον τάφο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, στο ιερό της Αγίας Τριάδας στο Στράτφορντ-απόν-Έιβον, δείχνει σημάδια σύλησης και οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το κρανίο του κορυφαίου ποιητή και συγγραφέα έχει αφαιρεθεί.

Η έρευνα, μέσω ψηφιακής σάρωσης, πραγματοποιήθηκε για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί το Σάββατο από το Channel 4, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατό του.

Οι αρχαιολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα διαπίστωσαν ότι η ταφή έχει διαταραχθεί και πως ενδέχεται να επιβεβαιώνεται η θεωρία ότι κατά τον 18ο αιώνα κάποιοι κατάφεραν να ανοίξουν τον τάφο και να κλέψουν το κρανίο του.

Μιλώντας στον Guardian, o αρχαιολόγος και επικεφαλής της έρευνας Κέβιν Κολς υποστηρίζει ότι τα ευρήματα δεν ήταν εκείνα που οι επιστήμονες περίμεναν. «Διαπιστώσαμε κάτι πολύ περίεργο στο σημείο όπου θα έπρεπε να βρισκόταν το κρανίο. Τα στοιχεία έδειξαν ότι κάτι παράξενο συνέβαινε. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η ταφή είχε διαταραχθεί, κάποιοι είχαν βγάλει έξω το (οστεολογικό) υλικό και μετά το είχαν τοποθετήσει εκ νέου μέσα (στον τάφο)» αναφέρει.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε μια «πολύ περίεργη» δομή στους λίθους του τάφου στο συγκεκριμένο σημείο.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον Κολς, επιβεβαιώνουν το άρθρο που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό Argosy το 1879 και το οποίο αποκάλυπτε πως το κρανίο του συγγραφέα εκλάπη το 1794, δηλαδή 178 χρόνια μετά τον θάνατό του (3 Μαΐου 1616).

Σύμφωνα με τον Κολς, η σύληση τάφων κατά τον 17ο και 18ο αιώνα ήταν σύνηθες φαινόμενο. Πολλοί ήθελαν να πάρουν τα κρανία διάσημων ανθρώπων για να τα μελετήσουν, με τα όποια μέσα της εποχής, και να διαπιστώσουν τι τους έκανε ιδιοφυείς. «Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι ο τάφος του Σαίξπηρ υπήρξε στόχος» τονίζει ο Κολς και δηλώνει πεπεισμένος πως το κρανίο λείπει από τον τάφο.

Αμφιβολίες εκφράζει, ωστόσο, ο εφημέριος του ναού της Αγίας Τριάδας, Πάτρικ Τέιλορ.

«Σίγουρα ξέρουμε πλέον πολλά περισσότερα για την ταφή του Σαίξπηρ, όμως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν με βεβαιότητα ότι το κρανίο λείπει. Εμείς θα συνεχίσουμε να δείχνουμε σεβασμό στην ιερότητα του τάφου, σεβόμενοι κυρίως την επιθυμία του ίδιου, και δεν θα επιτρέψουμε να διαταραχθεί. Θα πρέπει να ζήσουμε αποδεχόμενοι ότι το μυστήριο, για το τι υπάρχει θαμμένο, δεν θα λυθεί ποτέ» δηλώνει ο εφημέριος.

Ο τάφος του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και φέτος, λόγω της επετείου των 400 χρόνων από τον θάνατό του, αναμένονται πολλοί περισσότεροι.

Στον τάφο δεν έχει χαραχθεί το όνομά του. Υπάρχει μόνο μία λαξευμένη επιγραφή που αναφέρει: «Καλέ φίλε, στο όνομα του Θεού συγκρατήσου / Από το να σκάψεις τη σκόνη που εσωκλείεται εδώ / Ευλογημένος ας είναι όποιος ήσυχες αφήσει αυτές τις πέτρες / Και καταραμένος ας είναι όποιος μετακινήσει τα κόκαλά μου».

Πέρα, πάντως, από τα στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο τάφος έχει συληθεί, οι επιστήμονες έχουν πλέον στη διάθεσή τους κι άλλα δεδομένα, τα οποία ξεδιαλύνουν ορισμένους από τους μύθους που εδώ και αιώνες συνόδευαν την ταφή του συγγραφέα.

Για παράδειγμα, διαψεύστηκαν οι θεωρίες που ήθελαν τον Σαίξπηρ είτε να θάφτηκε σε όρθια θέση είτε να θάφτηκε σε βάθος σχεδόν 5 μέτρων. Το σκάνερ έδειξε πως η σορός του ετάφη σε βάθος μόλις ενός μέτρου και πως δεν είχε τοποθετηθεί σε φέρετρο, αλλά ήταν απλά τυλιγμένη σε σάβανο.


Άννα Ανδίρα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024