Δύο βραβευμένα ντοκιμαντέρ καταξιωμένων Ελλήνων σκηνοθετών, τα οποία μας «ταξιδεύουν» στο δημιουργικό σύμπαν δύο ποιητών, θα προβληθούν την Τρίτη 22 Μαρτίου (ώρα 18:00) στο Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21/3).

Δύο βραβευμένα ντοκιμαντέρ καταξιωμένων Ελλήνων σκηνοθετών, τα οποία μας «ταξιδεύουν» στο δημιουργικό σύμπαν δύο ποιητών, θα προβληθούν την Τρίτη 22 Μαρτίου (ώρα 18:00) στο Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21/3).

Πρόκειται για τα ντοκιμαντέρ «Αθανάσιος Χριστόπουλος, ένας λησμονημένος ποιητής» (2001, 61’), του Σταμάτη Τσαρουχά και «Ημερολόγια Καταστρώματος, Γιώργος Σεφέρης» (2001, 70’), του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.

To ιστορικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Σταμάτη Τσαρουχά, που απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2001, πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του Καστοριανού ποιητή Αθανάσιου Χριστόπουλου, μιας άγνωστης αλλά σπουδαίας μορφής του νεώτερου Ελληνισμού, που έζησε τον 18ο αιώνα στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Πολιτικός συγγραφέας, φιλόσοφος, γιατρός, νομοθέτης, ανώτατος δικαστής, μεταφραστής αρχαίων κειμένων, φιλόλογος και θεατρικός συγγραφέας, έμεινε κυρίως στην πνευματική ιστορία της Ελλάδας ως δεξιοτέχνης στιχοπλόκος και λυρικός ποιητής.

Ο φακός, ακολουθώντας τα βήματα του ποιητή στους τόπους που έζησε και εργάστηκε, προσπαθεί να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές αυτής της πολυσήμαντης προσωπικότητας, αποκαλύπτοντας συγχρόνως την κοινωνικοπολιτική τοιχογραφία της εποχής.

Τα «Ημερολόγια Καταστρώματος» είναι ένα κινηματογραφικό ταξίδι στην ποίηση και τη σκέψη του Γιώργου Σεφέρη. Οι περιπλανήσεις ενός ακάματου ταξιδιώτη σε τόπους, κείμενα, μουσικές, ταινίες, ανθρώπους, διαδοχικές επιστρώσεις εμπειρίας που σωρεύονται σε ένα πλούσιο υπέδαφος από σημαντικά και ασήμαντα, πριν μεταγραφούν στη γλώσσα της Ποίησης.

Ένας εργάτης της γλώσσας, ορκισμένος εχθρός των υψηλότονων ρητορικών σχημάτων και της συναισθηματικής εκμετάλλευσης, εραστής της δουλειάς και του λιτού, ένας μανιακός χειροτέχνης της γραφής. «Πελεκώντας τον εαυτό μας, έτσι γράφουμε», μια φράση του Σεφέρη που δείχνει ανάγλυφα τη συχνά μακρόχρονη και εξαιρετικά επίπονη Οδύσσεια της δημιουργίας.

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Ντοκιμαντέρ καθώς και το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στον Στέλιο Χαραλαμπόπουλο στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2001).

Τα ντοκιμαντέρ θα προλογίσουν οι ίδιοι σκηνοθέτες ενώ μετά από κάθε προβολή θα γίνεται συζήτηση με το κοινό.

Πληροφορίες

Η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00)

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr