Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) προχώρησε στην έκδοση μίας Λευκής Βίβλου για την Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια, με δεδομένο τους περιρισμούς που βιώνει η χώρα σε σχέση με το παρελθόν στην άσκησης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Η αναλυτική μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι.Σιδέρη» έχει τρεις βασικούς στόχους:

  • Να σκιαγραφήσει τα χαρακτηριστικά και τις κύριες τάσεις στο μέτωπο της ασφάλειας στον 21ο αιώνα.
  • Να καταγράψει τα τρέχοντα και μελλοντικά διλήμματα, προκλήσεις και ενδεχόμενες ευκαιρίες για την ελληνική εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια.
  • Να διατυπώσει ρεαλιστικές προτάσεις πολιτικής για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων διά της βέλτιστης αξιοποίησης των συντελεστών εθνικής ισχύος.

Η παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου για την Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου και ώρα 18:30 στo Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα).

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο καθηγ. Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος, ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τη μελέτη θα παρουσιάσει ο δρ. Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ, ενώ στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συμμετάσχουν οι:

Παύλος Αποστολίδης,
πρέσβης ε.τ., πρώην διοικητής της ΕΥΠ, πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επί υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμμένου

Ιωάννης Γιάγκος, πτέραρχος ε.α., πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί υπηρεσιακής κυβέρνησης Θάνου

Ελευθέριος Οικονόμου, στρατηγός ε.α., πρώην Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη επί υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμμένου

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Στη εκδήλωση θα τμηθεί το έργο και η προσφορά του Θεόδωρου Κουλουμπή, ομότιμου καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, και εκ των ιδρυτών του ΕΛΙΑΜΕΠ, στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων στην Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ