Τουλάχιστον 100 αγάλματα στην πόλη του Ρίο ντε Ζανέιρο βρέθηκαν να έχουν δεμένα τα μάτια τους με ένα ένα κόκκινο μαντίλι που έφερε την φράση «OraculoProject». Πρόκειται για παρέμβαση βραζιλιάνου καλλιτέχνη ενάντια στην πολιτική και οικονομική κρίση της χώρας.

Μεταξύ των αγαλμάτων ήταν του ιστορικού προέδρου της χώρας (τις δεκαετίες του 1930, 1940 και 1950) Ζετούλιο Βάργκας, της πριγκίπισσας Ελισάβετ, η οποία το 1888 υπέγραψε την απελευθέρωση των σκλάβων και του Αλμπέρτο Σάντος Ντιμόντ (1873-1932), πατέρα της βραζιλιάνικης αεροπλοΐας.

Στόχος του καλλιτέχνη είναι να περάσει το μήνυμα ότι η διαμαρτυρία δεν γίνεται μόνο στους δρόμους:

«Η ιδέα είναι να σκεπάσουμε τα μάτια εκείνων που δεν μπορούν πλέον να κάνουν τίποτα για τη χώρα και να μην τους αφήσουμε να δουν την οικονομική και πολιτική κρίση, ανήμποροι να αντιδράσουν.»

Σημειώνεται ότι «oraculo» στα πορτογαλικά σημαίνει «μαντείο» και η αναφορά είναι ξεκάθαρη.

H Βραζιλία βρίσκεται σε ύφεση εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα η δημοτικότητα της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ να βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο.

Δεν είναι όμως μόνο η οικονομία που προκαλεί εντάσεις στη χώρα που ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι κυρίως η πολιτική κρίση και το κλίμα πόλωσης που διαμορφώνεται με αφορμή και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του τέως προέδρου της χώρας Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα.

Μάλιστα την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις υπέρ του «Λούλα» από οπαδούς του Κόμματος των Εργαζομένων (ΡΤ), όπως και αντι-διαδήλωση κατά του τέως και της νυν προέδρου της χώρας.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ