Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμφίπολη: Διχάζει η απόδοση ανάγλυφης μορφής στον Μέγα Αλεξάνδρο

Αμφίπολη: Διχάζει η απόδοση ανάγλυφης μορφής στον Μέγα Αλεξάνδρο

Διχάζει ξανά την αρχαιολογική κοινότητα η ανασκαφή της Αμφίπολης. Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», ορισμένοι αρχαιολόγοι δεν έχουν πειστεί από τις υποθέσεις των μελετητών ότι σε ανάγλυφα ευρήματα που βρέθηκαν στην Αμφίπολη παριστάνεται ο Μέγας Αλέξανδρος να φέρει τα όπλα του Ηφαιστίωνα.

Διχάζει ξανά την αρχαιολογική κοινότητα η ανασκαφή της Αμφίπολης. Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής» ορισμένοι αρχαιολόγοι δεν έχουν πειστεί από τις υποθέσεις των μελετητών ότι σε ανάγλυφα ευρήματα που βρέθηκαν στην Αμφίπολη παριστάνεται ο Μέγας Αλέξανδρος να φέρει τα όπλα του Ηφαιστίωνα.

Στο επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΘ, ανακοινώθηκε ότι υπήρχε μαρμάρινη ανάγλυφη ζωφόρος στη βάση του βάθρου επί του οποίου ήταν ο λέοντας στην κορυφή του τύμβου.

Σε αυτή αποτυπωνόταν παράσταση χαρακτηριστική μακεδονικής εικονογραφίας με μακεδόνες στρατιώτες, σάρισες, ασπίδες, μακεδονικό κράνος. Μάλιστα, κατά την εκτίμηση του ειδικού στη γλυπτική Αντόνιο Κόρσο ο άνδρας στρατωτικός που απεικονίζεται στο ανάγλυφο είναι ο Μέγας Αλέξανδρος.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» η Γεωργία Κοκκορού-Αλευρά, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «δεν είναι βέβαιη ούτε η συσχέτιση των αναγλύφων με το βάθρο του λέοντα ούτε και οι ταυτίσεις των προσώπων».

Πάντως, φαίνεται ότι πλέον οι αρχαιολόγοι τείνουν να συμφωνήσουν ότι υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις ότι ο τύμβος κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του 4ου π.Χ. αιώνα.

Αυτό προκύπτει από την ραδιοχρονολόγηση (η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του ΑΠΘ) κομματιού ξυλάνθρακα στην επίχωση του τάφου, εξωτερικά ψηλά δίπλα στη θολωτή στέγη.

*Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024