Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θησαυροί μοντέρνας τέχνης για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας

Θησαυροί μοντέρνας τέχνης για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας

Μία από τις σπουδαιότερες συλλογές μοντέρνας τέχνης θα εκτεθεί για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας. Πρόκειται για τη συλλογή του Σεργκέι Στσούκιν που περιλαμβάνει περισσότερους από 250 πίνακες, ανάμεσά τους και έργα των Ματίς, Πικάσο, Σεζάν, Μονέ και Βαν Γκογκ.

Μία από τις σπουδαιότερες συλλογές μοντέρνας τέχνης θα εκτεθεί για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας.

Πρόκειται για τη συλλογή του Σεργκέι Στσούκιν που περιλαμβάνει περισσότερους από 250 πίνακες, ανάμεσά τους και έργα των Ματίς, Πικάσο, Σεζάν, Μονέ και Βαν Γκογκ.

Οι πίνακες θα εκτεθούν τον Οκτώβριο στο Ίδρυμα Louis Vuitton στο Παρίσι και θεωρείται μεγάλο κατόρθωμα για τη νέα γκαλερί.

Ο πάμπλουτος συλλέκτης είχε διαμορφώσει τη συλλογή του πριν την ρωσική επανάσταση, συγκεντρώνοντας πίνακες των ιμπρεσιονιστών και μετά-ιμπρεσιονιστών, ενώ σύμφωνα με τον Guardian είχε φτιάξει μία «αγία τράπεζα» με 16 πίνακες του Γκωγκέν από την Αϊτή.

Ανάμεσα στους θησαυρούς που θα εκτεθούν για πρώτη φορά εκτός ρωσικού εδάφους είναι 50 έργα του Πικάσο, 38 του Ματίς, 13 του Μονέ, οκτώ Σεζάν και τέσσερις του Βαν Γκογκ.

Οι πίνακες, τους οποίους ο έμπορος Σεργκέι Στσούκιν είχε αγοράσει στη διάρκεια των επαγγελματικών του ταξιδιών στη γαλλική πρωτεύουσα, είχαν κατασχεθεί μετά την επανάσταση του Οκτωβρίου του 1917.

Μάλιστα, ο ρώσος έμπορος είχε στενή σχέση με τον Ανρί Ματίς, τον οποίο είχε φέρει στη Μόσχα το 1911 για να διακοσμήσει την έπαυλή του. Είχε, μάλιστα, παραγγείλει τα έργα τέχνης «Ο Χορός» και «Μουσική» που θα αποτελέσουν κεντρικό κομμάτι της έκθεσης στο Παρίσι.

Ο Στάλιν σκόρπισε τη συλλογή σε μουσεία στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, χαρακτηρίζοντας τα έργα τέχνης ως «έργα τέχνης της μπουρζουαζίας και κοσμοπολίτικα». Ο Στσούκιν εγκατέλειψε τη Ρωσία και πήγε να ζήσει στο Παρίσι.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην εντυπωσιακή γκαλερί, έργο του αρχιτέκτονα Φρανκ Γκερί, από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 20 Ιανουαρίου.

Εκτιμάται ότι φιλότεχνοι από όλο τον κόσμο θα βρεθούν στο Παρίσι για να δουν τα σπουδαία έργα τέχνης.

Εδώ και χρόνια πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ της γκαλερί LVMH και των ρωσικών Αρχών. Την Τετάρτη υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανάμεσα στο Ινστιτούτο και τα Μουσεία Ερμιτάζ στην Αγεία Πετρούπολη και Πούσκιν στη Μόσχα.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024