Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σέρτζι Μπελμπέλ: Η 11η Σεπτεμβρίου καθόρισε το έργο μου

Σέρτζι Μπελμπέλ: Η 11η Σεπτεμβρίου καθόρισε το έργο μου

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου επηρέασαν σημαντικά τη συγγραφική του σκέψη. Η πολιτική κατάσταση στην Ισπανία και οι κοινωνικές αναταραχές υπάρχουν με έναν έμμεσο τρόπο στα έργα του. Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Σέρτζι Μπελμπέλ και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου της Καταλονίας, πιστεύει πως οι συγγραφείς δεν θα πρέπει να διατηρούν παθητική στάση απέναντι στην επικαιρότητα.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου επηρέασαν σημαντικά τη συγγραφική του σκέψη. Η πολιτική κατάσταση στην Ισπανία και οι κοινωνικές αναταραχές υπάρχουν με έναν έμμεσο τρόπο στα έργα του. Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Σέρτζι Μπελμπέλ και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου της Καταλονίας, πιστεύει πως οι συγγραφείς δεν θα πρέπει να διατηρούν παθητική στάση απέναντι στην επικαιρότητα.

Στο Θέατρο Από Μηχανής, όπου μίλησε με αφορμή το έργο του Οφσάιντ που ανεβαίνει στο ελληνικό σανίδι, αναφέρθηκε στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας, στην στάση της κυβέρνησης απέναντι στο θέατρο, αλλά και στο θέμα της απόσχισης της Καταλονίας.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στην Ισπανία και δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο», ανέφερε, ενώ παρομοίασε την σημερινή πραγματικότητα στη χώρα με τις ΗΠΑ του 19ου αιώνα ως προς την εναλλαγή της εξουσίας ανάμεσα στο Λαϊκό και Σοσιαλιστικό κόμμα. Τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά από το 1976, μετά την πτώση του Φράνκο, που τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν χάσει τη δύναμή τους και έχουν αναδειχθεί τα μικρά.

Στην Καταλονία, όπου και μεγάλωσε, σημείωσε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού «υπάρχει συνεργασία πέντε κομμάτων»

«Άποψή μου ότι θα προκηρυχθούν νέες εκλογές κάτι που θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε στην Καταλονία για να αποσχιστούμε», δήλωσε ο Μπελμπέλ καταθέτοντας το δικό του σχόλιο.

Ερωτηθείς για το θέμα της απόσχισης, ανέφερε στο in.gr: «Οι Καταλανοί θέλουν να ζήσουν με ελευθερία και αξιοπρέπεια. Έχουν μια γλώσσα, μια κουλτούρα, μια ιδιοσυγκρασία και αξιοπρέπεια πολύ συγκεκριμένη, όπως ήθη και έθιμα και αυτό που θέλουν είναι να τους αφήσουν να ζήσουν με τη δική τους ταυτότητα».

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 καθόρισαν τη συγγραφική δημιουργία του κ.Μπελμπέλ. Το γεγονός προσέδωσε μια άλλη δραματικότητα στο έργο του. «Η 11η Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από κανέναν δραματουργό», δήλωσε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Οι δημιουργοί δεν πρέπει να βρίσκονται στο περιθώριο αυτών που συμβαίνουν».

Ο κ.Μπελμπέλ διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Καταλονίας από το 2006 μέχρι το 2013, και από την εμπειρία του μίλησε για την επίδραση της κρίσης στις δυνατότητες της θεατρικής έκφρασης.

Μείωση σημειώθηκε, όπως είπε, στον προϋπολογισμό του Θεάτρου της Καταλονίας από τη σεζόν 2008 – 2009, όπως και η επιχορήγηση συρρικνώθηκε κατά 40% από τότε που ανέλαβε τη διεύθυνση του Εθνικού.

«Σήμερα δεν θα μπορούσαν να ανέβουν οι παραγωγές του τότε», δήλωσε ο κ.Μπελμπέλ, και αναφέρθηκε στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τέχνη.

Ο ΦΠΑ τριπλασιάστηκε από 7% σε 21%, καθιστώντας, όπως σημείωσε, για πολλούς απαγορευτικό το θέατρο. «Δημιουργήθηκε μια ραγδαία μείωση, με τις αγορές εισιτηρίων να μειώνονται», επισήμανε.

«Ήθελαν να πετύχουν τον θάνατό μας, δεν το κατάφεραν όμως», δήλωσε ακόμη.

Θυμάται που ένας θίασος με μαριονέτες στη Μαδρίτη είχε φτιάξει λογοπαίγνιο συμπεριλαμβάνοντας τη λέξη ETA και αναγκάστηκε να κατεβάσει το σύνθημα. Οι άνθρωποι βρίσκονται στη φυλακή και δεν έχουν χρήματα για εγγύηση, σημείωσε ο συγγραφέας.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, υπογράμμισε πως δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη του σε αυτό που συμβαίνει. «Μου προκαλεί τρόμο. Η Ευρώπη έχει αποπροσανατολιστεί, η κατάσταση είναι τραγική», είπε.

Ο κ.Μπελμπέλ είναι παιδί μεταναστών. Οι γονείς του κατάγονται από την Ανδαλουσία και μετανάστευσαν στην Καταλονία. Μπορεί η μετανάστευση να ήταν εσωτερική, τα δύο μέρη όμως, σημειώνει, είναι εκ διαμέτρου αντίθετα.

Το έργο του συγγραφέα Όφσαιντ γράφτηκε στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης. Δεν μιλά, όμως, άμεσα για την κρίση, αλλά γυρίζει γύρω από αυτήν. Το ποδόσφαιρό, δε, λειτουργεί στο έργο ως βαλβίδα αποσυμπίεσης.

Ο κ. Μπελμπέλ έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Εθνικό Βραβείο Δραματικής Λογοτεχνίας της Αυτόνομης Κυβέρνησης της Καταλονίας, το Εθνικό Βραβείο Δραματικής Λογοτεχνίας του Υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας, το Βραβείο Μολιέρου 1999 για την καλύτερη κωμωδία (Μετά τη βροχή), το Εθνικό Βραβείο Θεάτρου της Αυτόνομης Κυβέρνησης της Καταλονίας, το Βραβείο ΜΑΧ για τις Σκηνικές Τέχνες του 2002 για τις διεθνείς παραγωγές των έργων του, το Βραβείο της πόλης της Βαρκελώνης το 2003 για τη διασκευή και τη σκηνοθεσία του έργου του Ντε Φίλιππο Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, στο Εθνικό Θέατρο της Καταλονίας.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024