Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το «Blue Monday» των New Order

10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το «Blue Monday» των New Order

Μαντώ Σιώμου «Αν δεν ήταν η κακοτυχία σου, θα ήμουν ένα ουράνιο πρόσωπο σήμερα», σκέφτηκε το συγκρότημα New Order όταν έγραφε ένα από τα πιο επιτυχημένα κομμάτια της καριέρας τους, το «Blue Monday», αρμόδιο της σημερινής ημέρας, που σύμφωνα με τον ψυχολόγο Κλιφ Άρναλ, είναι η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου. Το τραγούδι έχει διασκευαστεί […]

Μαντώ Σιώμου

«Αν δεν ήταν η κακοτυχία σου, θα ήμουν ένα ουράνιο πρόσωπο σήμερα», σκέφτηκε το συγκρότημα New Order όταν έγραφε ένα από τα πιο επιτυχημένα κομμάτια της καριέρας τους, το «Blue Monday», αρμόδιο της σημερινής ημέρας, που σύμφωνα με τον ψυχολόγο Κλιφ Άρναλ, είναι η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου.

Το τραγούδι έχει διασκευαστεί πολλές φορές, από τους Flunk μέχρι τους Nouvelle Vague, και αποτελεί ύμνο στη σκηνή των κλαμπ.

Ας ανακαλύψουμε 10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε, πίσω από το επιτυχημένο χορευτικό κομμάτι της δεκαετίας του ’80.

1. To συγκρότημα έφτιαξε δικό του όργανο, για να ηχογραφήσει το κομμάτι «Blue Monday».

Τα ηλεκτρικά αρμόνια την δεκαετία του 80 ήταν ακριβά και περίπλοκα. Ο τραγουδιστής Bernard Sumner ήθελε πάρα πολύ ένα sequencer (συσκευή επεξεργασίας ακολουθιών) που να συνδέει τον ηλεκτρικό ήχο με τα ντραμς, όμως δεν υπήρχε τέτοια τεχνολογία εκείνη την εποχή και έτσι αποφασίζει να το φτιάξει μόνος του. Ο Summer προσλαμβάνει έναν επιστήμονα που προγραμματίζει το νέο sequencer χρησιμοποιώντας κωδικό binary.

2. Ο τίτλος για το τραγούδι, προήλθε από μια ζωγραφιά του βιβλίου «Breakfast of Champions» του Kurt Vonneguts.

3. Έμπνευση για τη δημιουργία του «Blue Monday», αποτελεί το κομμάτι «Our love» της Donna Summer, μέσα από το άλμπουμ «Bad Girls». Μπορείς να ακούσεις και στα δύο κομμάτια, τον ίδιο εμβληματικό ηλεκτρονικό ρυθμό.

4. Το τραγούδι έχει πάρει έμπνευση επίσης, από το «Uranium» των Kraftwerks, το «Υou make me fell (mighty real)» του Sylvester και το «Dirty Talk» του συγκροτήματος Klein & MBO.

5. To «Blue Monday» εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο σε πωλήσεις, 12 ιντσών βινύλιο, έχοντας πουλήσει πάνω από 3 εκατ. αντίτυπα από την κυκλοφορία του, το 1983.

6. Οι New Order προκάλεσαν πανικό σε συναυλία τους, όταν αρνήθηκαν να ξαναβγούν στην σκηνή.

Κοντά στο απόγειο της επιτυχίας τους, οι Νew Order, έδωσαν συναυλία σε ένα ξέφρενο πλήθος, το οποίo μετά από τα 40 λεπτά, απαιτούσε κι’ άλλο. Το συγκρότημα μετά την αποχώρηση του από την σκηνή, δεν ξαναβγαίνει. Θυμωμένοι οι θαυμαστές άρχισαν να προκαλούν φασαρίες, και να βανδαλίζουν τον χώρο. Ο μπασίστας Peter Hook φρόντισε να μην ξανασυμβεί αυτό, προτείνοντας η μπάντα να προγραμματίσει, και να παίζονται αυτόματα «ζητωκραυγές».

7. Το «Blue Monday» είχε γίνει επιτυχία των νυχτερινών κλαμπ, πριν ακουστεί στο ραδιόφωνο.

Η αρχική ηχογράφηση του τραγουδιού διαρκούσε 7:34 λεπτά, πολύ μεγάλο για το ράδιο. Παρ’ όλα αυτά, παιζόταν στα deck των DJ’s, αποκτώντας οπαδούς σε όλο τον κόσμο που δεν σταματούσαν να χορεύουν στο ρυθμό του.

8. Το τραγούδι δεν ήταν τόσο «τέλειο», όσο ακουγόταν.

Η μπάντα έκανε ένα μικρό λάθος κατά την διάρκεια της ηχογράφησης, όταν κάτι γλίστρησε και έπεσε στο sequencer, το οποίο έγραψαν. Ο Peter Hook είπε ότι, το λάθος τους έκανε τον ήχο του κομματιού να ακούγεται σαν να «επιπλέει».

9. Η μπάντα έχανε χρήματα, κάθε φορά που αγοραζόταν ένα σιγκλ «Blue Monday».

Το εξώφυλλο του «Blue Monday» σχεδιάστηκε από τον ταλαντούχο γραφίστα Peter Saville (γνωστό για τον σχεδιασμό του άλμπουμ «Joy Division», των Unknown Pleasures), το οποίο διαμορφώθηκε μετά από μια δισκέτα. Η θήκη πουλήθηκε στα καταστήματα για 1 δολάριο.

10. Το συγκρότημα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα, από τις εισπράξεις του «Blue Monday» για να ανοίξουν το κλαμπ «The Hacienda».

Το 1982, οι New Order άνοιξαν τις πόρτες του νυχτερινού κέντρου «Τhe Hacienda» στη γενέτειρά τους, στο Μάντσεστερ. Όλα τα χρήματα που είχαν κερδίσει, θα πάνε για τα επόμενα 9 χρόνια, στην διατήρηση της λειτουργίας του νυχτερινού κέντρου. Με τους ανθρώπους να διψούν για χορό και μια νέα κουλτούρα να σχηματίζεται, το μαγαζί αποτέλεσε ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη στη δεκαετία του ’80.


entertainment.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024