Αυστρία: Ιράν και Σαουδική Αραβία δεν επιθυμούν κλιμάκωση
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας διαβεβαίωσαν τον αυστριακό ομόλογό τους ότι δεν επιθυμούν κλιμάκωση της έντασης μετά την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ στο Ριάντ. Καταδικάζει τις εκτελέσεις το Παρίσι, για «επικίνδυνες συνέπειες» προειδοποιεί η ΕΕ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας διαβεβαίωσαν τον αυστριακό ομόλογό τους ότι δεν επιθυμούν κλιμάκωση της έντασης μετά την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ στο Ριάντ.
«Και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών διαβεβαίωσαν ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός περαιτέρω κλιμάκωση» δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στην Αυστρία.
Διαβάστε επίσης:
- Έφοδος διαδηλωτών στη σαουδαραβική πρεσβεία στο Ιράν
- «Φωτιά» στον σιιτικό κόσμο βάζει η εκτέλεση του κληρικού στη Σ.Αραβία
Όπως εξήγησε, ο Κουρτς συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τον σαουδάραβα ομόλογό του Άντελ αλ Τζουμπέιρ και τους ζήτησε να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών».
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας αποδοκίμασε με κατηγορηματικό τρόπο την εκτέλεση στη Σαουδική Αραβία 47 ανθρώπων, μεταξύ αυτών του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ. Απηύθυνε επίσης έκκληση στους ηγέτες των περιφερειακών χωρών να κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της διαθρησκευτικής έντασης.
«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την κατηγορηματική της αντίθεση στην επιβολή της θανατικής ποινής σε κάθε χώρα του κόσμου και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.
Το Σάββατο, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε την αντίθεση της ΕΕ στην θανατική ποινή, και ειδικά στις μαζικές εκτελέσεις, και προειδοποίησε ότι η εκτέλεση του Αλ Νιμρ μπορεί να έχει «επικίνδυνες συνέπειες», επιδεινώνοντας τις θρησκευτικές εντάσεις στην περιοχή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- TCL Winter Wonderland: Όταν η μαγεία των Χριστουγέννων συνάντησε το Ολυμπιακό Πνεύμα στο Μιλάνο
- Κατοικίδια: Η Κομισιόν ανοίγει φάκελο κατά της Ελλάδας για παράνομη διακίνηση ζώων συντροφιάς
- Νέος τραυματισμός στον Ολυμπιακό: Ένα μήνα εκτός δράσης ο Γουόρντ
- Το επικίνδυνο κύμα της «σούπερ γρίπης» στην Ευρώπη: Σε συναγερμό Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία για τον Η3Ν2
- Roll into glam season: Ένας beauty οδηγός που σου υπόσχεται τα πιο λαμπερά, snow-kissed Χριστούγεννα
- Ναπολέων Ζέρβας: Διάθεσις δράσεως και δυναμικότητα
