Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το in.gr ταξιδεύει από τον Μόμπι Ντικ στην Καρδιά της Θάλασσας

Το in.gr ταξιδεύει από τον Μόμπι Ντικ στην Καρδιά της Θάλασσας

Η πραγματική ιστορία πίσω από τον Μόμπι Ντικ του Χέρμαν Μέλβιλ, ενός από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας ταινίας του Ρον Χάουαρντ, Στην Καρδιά της Θάλασσας. Το in.gr ταξιδεύει από τον Μόμπι Ντικ στην Καρδιά της Θάλασσας και μιλά με τους παραγωγούς Πόλα Γουαϊνστάιν και Γουίλ Γουόρντ.

Η πραγματική ιστορία πίσω από τον Μόμπι Ντικ του Χέρμαν Μέλβιλ, ενός από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας ταινίας του Ρον Χάουαρντ, Στην Καρδιά της Θάλασσας.

Το in.gr ταξιδεύει από τον Μόμπι Ντικ στην Καρδιά της Θάλασσας και μιλά με τους παραγωγούς Πόλα Γουαϊνστάιν και Γουίλ Γουόρντ.

Οι Γουαϊνστάιν και Γουόρντ μάς μίλησαν τηλεφωνικά για την απίστευτη ιστορία του φαλαινοθηρικού Έσεξ. Στην ταινία το Έσεξ δέχεται επίθεση από μία τεράστια φάλαινα που φαίνεται να διαθέτει σχεδόν μία ανθρώπινη αίσθηση εκδίκησης. Το πλήρωμα ναυαγεί και καλείται να επιβιώσει και να φτάσει στα άκρα.

Η ιστορία αυτή ενέπνευσε το βιβλίο του Ναθάνιελ Φίλμπρικ, το οποίο μεταφέρεται στην οθόνη από τον Ρον Χάουαρντ (Apollo 13, Frost/Nixon, Ένας Υπέροχος Άνθρωπος) με πρωταγωνιστή τον Κρις Χέμσγουορθ (Θορ), Μπέντζαμιν Γουόκερ, Κίλιαν Μέρφι, Μπρένταν Γκλίσον και Μπεν Γουίσο.

  • Τόσο στον Μόμπι Ντικ, όσο και στην Καρδιά της Θάλασσας, η φάλαινα αποτελεί σύμβολο ενός μάλλον ακατόρθωτου στόχο. Ποια ήταν η δική σας «φάλαινα» στη διάρκεια της προετοιμασίας και των γυρισμάτων της ταινίας; Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε, την οποία ήταν απαραίτητο να ξεπεράσετε;

Πόλα Γουαϊνστάιν: Η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσαμε ήταν το να φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να την γυρίσουμε, τουλάχιστον από τεχνικής άποψης. Όταν διαμορφώσαμε το σενάριο πριν από πέντε ή επτά χρόνια ήταν δύσκολο τεχνικά να δείξουμε στην οθόνη τη φάλαινα ή το κυνήγι με τα καμάκια, όλες τις συναρπαστικές σκηνές που σήμερα μπορούν να γυριστούν σε CGΙ (ειδικά εφέ). Αυτό ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο. Αυτό που επίσης θέλαμε ήταν να δημιουργήσουμε μία μεγάλη, δραματική περιπέτεια, μία ταινία εποχής σε μία εποχή που κυριαρχούν τα franchise (σ.σ. οι σειρές ταινιών).

  • Το μυθιστόρημα «Μόμπι Ντικ» είναι ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Βασίστηκε στην ιστορία του Έσεξ, η οποία μοιάζει απίστευτη. Πόσα από αυτά που βλέπουμε στην ταινία συνέβησαν πραγματικά;

Πόλα Γουαϊνστάιν: Θα έλεγα ότι το 90% είναι πραγματικά γεγονότα. Φανταστικό γεγονός είναι η συνάντηση του Μέλβιλ με τον Νίκερσον, αλλά γνωρίζουμε ότι ο Μέλβιλ γνώριζε την ιστορία του Έσεξ. Το πλαίσιο ήταν διαφορετικό ή κάποια πράγματα συνέβησαν σε διαφορετικές χρονιές, αλλά θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα τραβούσε αμέσως το ενδιαφέρον του κοινού. Ήταν και μία αναγνώριση της σημασίας του Χέρμαν Μέλβιλ.

  • Η ταινία είναι ιδιαίτερα απαιτητική για τους ηθοποιούς, τόσο σε επίπεδο συναισθηματικό, όσο και σωματικό. Μπορείτε να μας πείτε λίγα πράγματα για το τι χρειάστηκε να κάνουν οι ηθοποιοί στη διάρκεια των γυρισμάτων;

Γουίλ Γουόρντ: Η απώλεια βάρους ήταν σίγουρα μια πρόκληση. Νομίζω ότι να δουλεύεις σε εξωτερικό χώρο, όπου επικρατούσε κρύο, ήταν και αυτό πρόκληση, αλλά η απώλεια βάρους ήταν πολύ δύσκολη. Αντίθετα με άλλες ταινίες όπου συνήθως υπάρχει ένα διάλειμμα για να χάσουν οι ηθοποιοί τα απαιτούμενα κιλά, εδώ δεν υπήρχε διάλειμμα. Έπρεπε να χάσουν δραματικά βάρος σε ελάχιστο χρόνο. Έτσι, από τις 1.200 θερμίδες την ημέρα έπεσαν στις 1.000 θερμίδες την ημέρα και στη συνέχεια στις 500 θερμίδες την ημέρα. Το να δουλεύεις τόσες πολλές ώρες και να πεινάς τόσο πολύ και ταυτόχρονα να εργάζεσαι σκληρά και να πρέπει και να ασκείσαι, μπορεί να σε τρελάνει. Βασίζονταν πολύ ο ένας στον άλλο και λειτουργούσαν σαν ομάδα.

  • Τι έφεραν στην ταινία ο Κρις Χέμσγουορθ, ο Μπεν Γουίσο και οι άλλοι πρωταγωνιστές της ταινίας;

Γ.Γ.: Έχουμε εξαιρετικούς ηθοποιούς στην ταινία. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους Μπέρναρντ Γκλίσον και Τομ Χόλαντ. Πιστεύω ότι ο καθένας έφερε στο σετ τη δική του εκδοχή του χαρακτήρα που ερμήνευε. Έφεραν στο φως τη μοναδικότητα καθενός από τους χαρακτήρες. Ο Τσέις είναι ο ήρωας της ταινίας και ο Κρις (Χέμσγουερθ) έφερε τον μαγνητισμό του στην οθόνη, δίνοντας μια εξαιρετική ερμηνεία. Μαζί με τον Μπεν Γουόκερ, τον Κίλιαν Μέρφι, τον Τομ Χόλαντ αποτελούν ένα ξεχωριστό καστ.

  • Ο Ρον Χάουαρντ είναι ένας σκηνοθέτης με μεγάλη εμπειρία σε διαφορετικά είδη ταινιών. Πώς ενεπλάκη στην ταινία και τι είναι αυτό που προσφέρει στην ιστορία;

Γ.Γ.: Είχαμε συνεργαστεί με τον Ρον στο Rush. Όταν αναζητούσαμε με την Πόλα σκηνοθέτες για αυτή την ταινία., υπήρχαν διάφοροι που ενδιαφέρονταν πολύ για την ιστορία, ανάμεσά τους και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Δεν κατάφερε να το κάνει γιατί το πρόγραμμά του ήταν φορτωμένο εκείνη την περίοδο. Όταν είδαμε το Rush δεν διστάσαμε καθόλου να μιλήσουμε στον Ρον. Του στείλαμε το σενάριο, το οποίο του άρεσε. Εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι η ιστορία ήταν πραγματική. Του άρεσε το γεγονός ότι θα μπορούσε να αφηγηθεί μία ιστορία που δεν θα ήταν ο Μόμπι Ντικ, αλλά η πραγματική ιστορία πίσω από τον Μόμπι Ντικ, ένα από τα σπουδαία μυθιστορήματα της αμερικανικής λογοτεχνία. Ο Ρον έφερε τόσα πολλά στην ταινία. Είναι απίστευτος επαγγελματίας, ηγέτης και αποτέλεσε έμπνευση για τους ηθοποιούς.

  • Η ταινία ασχολείται με πολλά θέματα: Άνθρωπος εναντίον Φύσης, φιλία και συντροφικότητα, η αναζήτηση του αδύνατου, ενώ αποτελεί και μία ιστορία επιβίωσης. Ποιο από όλα αυτά τα θέματα πιστεύετε ότι βρίσκεται στην «καρδιά» του «In the Heart of the Sea»;

Π.Γ.: Στην καρδιά της, η ταινία είναι μία ηρωική ιστορία ανδρών που αναζητώντας την περιπέτεια ή για οικονομικούς λόγους –ή για οτιδήποτε τους παρακινεί- θυσιάζουν πολλά. Βλέπουμε ένα πραγματικό ταξίδι από την φιλοδοξία στην ευθύνη και από εκεί στη φιλία. Κάνουν ένα ταξίδι όχι μόνο κυριολεκτικό -για την αναζήτηση της φάλαινας-, αλλά πνευματικό.

  • Για την ταινία, χρειάστηκε να δημιουργήσετε το Ναντάκετ του 1800. Μιλήστε μας λίγο για το πώς τα καταφέρατε.

Π.Γ.: Είχαμε έναν εξαιρετικό σκηνογράφο, τον Μαρκ Τίλντσλεϊ που έφτιαξε το Ναντάκετ και το εσωτερικό των κτιρίων. Γυρίζαμε στην ταινία στην Αγγλία και καταφέραμε να χρησιμοποιήσουμε το εσωτερικό χώρων που υπήρχαν ήδη. Εκτός από τον Μαρκ, είχαμε και μία εξαιρετική ομάδα ειδικών εφέ. Κάναμε γυρίσματα στις Κανάριες Νήσους για τις σκηνές που έχουν γυριστεί στη θάλασσα. Το πλοίο που χρησιμοποιήσαμε, το Φοίνιξ ξεκίνησε από την Αγγλία και ήρθε στις Κανάριες Νήσους. Σε αυτό το πλοίο πραγματοποιούνταν γυρίσματα στη θάλασσα για τρεις εβδομάδες. Ήταν ένας συνδυασμός πραγματικών σετ, οπτικών εφέ, CG, πράσινης και μπλε οθόνης (green και blue screen).

  • Πώς ήταν τα γυρίσματα στη θάλασσα;

Γ.Γ.: Ήταν πολύ δύσκολο για τα αγόρια. Ήταν τόσο αδύνατοι, κατανάλωναν μόλις 500 θερμίδες την ημέρα, εργάζονταν για 12 ώρες την ημέρα στο πλοίο και υπήρχε ένταση. Αλλά γελούσαν, έδιναν κουράγιο ο ένας στον άλλο, ήταν πραγματικά φανταστικοί.

  • Βλέποντας την ταινία σκέφτηκα ότι αυτή θέλει να είναι η υπέρτατη θαλασσινή περιπέτεια. Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που κάνει τόσο δημοφιλείς αυτές τις ταινίες;

Π.Γ.: Νομίζω το γεγονός ότι φεύγει από τον κόσμο του και μπαίνει σε άλλους κόσμους. Το ίδιο συμβαίνει και με μία ταινία που εκτυλίσσεται στο διάστημα. Εδώ, ο θεατής ταξιδεύει πίσω στην ιστορία και βιώνει το πώς είναι να ζεις στα 1830.
Γ.Γ.: Ποιος ήξερε ότι τότε το να είσαι φαλαινοθήρας ήταν ένας τρόπος για να ζήσεις; Η ταινία μας δείχνει τις βαρβαρότητες που πρέπει να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, προκειμένου να καταφέρουν να ζήσουν την οικογένειά τους.

* Η ταινία «Στην Καρδιά της Θάλασσας» προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024