Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το στήθος σου

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το στήθος σου

Το στήθος είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα και ευάλωτα μέρη του γυναικείου σώματος. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε βασικές πληροφορίες για την ανατομία αλλά και για τη φροντίδα σου. Γιατί το στήθος σκληραίνει πριν την περίοδο; Γι’ αυτό ευθύνεται η αύξηση των ορμονών, των οιστρογόνων και προγεστερόνης που συμβαίνει 1-2 εβδομάδες πριν αδιαθετήσουμε. Καλό είναι […]

Το στήθος είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα και ευάλωτα μέρη του γυναικείου σώματος. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε βασικές πληροφορίες για την ανατομία αλλά και για τη φροντίδα σου.


Γιατί το στήθος σκληραίνει πριν την περίοδο;
Γι’ αυτό ευθύνεται η αύξηση των ορμονών, των οιστρογόνων και προγεστερόνης που συμβαίνει 1-2 εβδομάδες πριν αδιαθετήσουμε. Καλό είναι κατά τη διάρκεια της περιόδου να αποφεύγεται τις μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, το πολύ κάπνισμα και ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων που συμβάλουν στην αύξηση των ορμονών.


Γιατί έχουμε τρίχες στις θηλές μας;
Η αλήθεια είναι κατά καιρούς εμφανίζονται τρίχες γύρω από τη θηλή αλλά είναι κάτι που δεν εμπνέει ανησυχία. Έτσι και αλλιώς υπάρχει σε αυτή την περιοχή μια διακριτική τριχοφυΐα (με μαλακές και σχεδόν αόρατες τρίχες – απλά ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν αυτό το φαινόμενο με λίγο πιο έντονα στοιχεία.

Γιατί το ένα στήθος μας είναι μεγαλύτερο από το άλλο;
Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και συμβαίνει και με άλλα μέλη του σώματος μας. Στην πλειονότητα των ανθρώπων η αριστερή με τη δεξιά πλευρά παρουσιάζουν μικρές διαφορές, χιλιοστών.


Γιατί αισθανόμαστε φαγούρα στις θηλές;
Μια εξήγηση γι αυτό το φαινόμενο είναι η αλλαγή του καιρού αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – περίοδοι που το δέρμα μπορεί να παρουσιάσει ξηρότητα. Μια ενυδατική κρέμα – με σύνθεση που περιέχει λανολίνη ή και λάδι καρύδας – θα βελτιώσει πολύ την κατάσταση.

Τι προκαλεί χαλάρωση στο στήθος μας – πέρα από βαρύτητα;
Η κακή υποστήριξη – το λάθος σουτιέν, δηλαδή – μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σφριγηλότητα του στήθους. Πολλές φορές κοιτάμε μόνο το σχέδιο και όχι τη φόρμα του σουτιέν με αποτέλεσμα να πιέζεται, να ξεχειλίζει ή να ταρακουνιέται. Φροντίστε το σουτιέν σας να αγκαλιάζει το στήθος και όταν γυμνάζεστε να επιλέγετε ένα ενισχυμένο αθλητικό σουτιέν.

Τα μη οργανικά αποσμητικά προκαλούν καρκίνο του στήθους;
Κυκλοφορεί ένας «ιατρικός» μύθος ότι τα αποσμητικά με βάση αλουμινίου και αρωματικά στοιχεία τα οποία απορροφούνται από τους ιδρωτοποιούς αδένες και τους αγωγούς κοντά στον ιστό του μαστού, επηρεάζουν τα καρκινικά κύτταρα. Αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη, εμπεριστατωμένη επιστημονική έρευνα που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.

Η κακή υποστήριξη – το λάθος σουτιέν, δηλαδή – μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σφριγηλότητα και την υγεία του στήθους

Πρέπει να ανησυχώ πάντα όταν πιάνω ένα εξόγκωμα στο στήθος;

Κάθε εξόγκωμα πρέπει να έχει την προσοχή μας, να παρακολουθούμε την εξέλιξη του. Πολλές φορές έχει να κάνει απλά με την περίοδο. Εάν το αντιληφθείτε λίγο πριν από την περίοδό σας είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στις διάφορες διαταραχές του οργανισμού. Τσεκάρετε το και πάλι στο τέλος της αδιαθεσίας σας. Εάν η παρουσία του επιμείνει καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.


Πόσο συχνά πρέπει να αυτοεξετάζουμε το στήθος μας;
Το βασικό είναι να γνωρίζουμε πολύ καλά το σώμα μας ώστε να μην ανησυχούμε με το παραμικρό αλλά και για να αντιλαμβανόμαστε άμεσα τις όποιες διαφορές. Η καλύτερη στιγμή για να ελέγχετε το στήθος σας είναι κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της περιόδου σας, τότε που οι ορμονικές διαταραχές θα έχουν ησυχάσει.


Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται η πρώτη μαστογραφία;
Οι απόψεις διαφέρουν. Άλλες επιστημονικές κοινότητες υποστηρίζουν ότι πρέπει οι γυναίκες να ξεκινούν στα 40, άλλες στα 45 και ορισμένες άλλες στα 55. Είναι κάτι που θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας και είναι κάτι που έχει σχέση με το ιστορικό σας αλλά και τη φυσιολογία του στήθους σας.

Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού περιλαμβάνουν:

*Οι συγγενείς πρώτου βαθμού που παρουσίασαν καρκίνο του μαστού
*Αν η πρώτη έμμηνος ρύση ήταν πριν την ηλικία των 12
* Αν είχατε την πρώτη σας εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 30 ή δεν είχατε ποτέ μια ολοκληρωμένη περίοδο εγκυμοσύνης.
*Παρουσία μιας άτυπης υπερπλασίας
*Αν καταναλώνετε υπερβολικό αλκοόλ
*Αν δεν ασκείστε

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές απειλές για το στήθος μας;
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, η κατανάλωση κρέατος υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά, τα τηγανητά, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Και βεβαίως τα βλαβερό περιβάλλον με τα χημικά που εισπνέουμε, την ακτινοβολία που δεχόμαστε κτλ.


Τι μπορούμε να κάνουμε για τη σωστή πρόληψη;
*Ακολουθήστε ένα διαιτολόγιο βασισμένο στα λαχανικά και τα φρούτα.
*Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
*Να γυμνάζεστε συστηματικά
*Να ελέγχετε τις απότομες και υπερβολικές αλλαγές του βάρους σας

gamos.gr

Only in

Με 30 υπογραφές και σεβασμό στα όργανα η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Κλειδώνει ο Φάμελλος για τους «100», ρυθμιστής ο Πολάκης στην ΚΕ

Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται να ισχύσουν οι ίδιοι όροι με τις κάλπες που στήθηκαν πριν ένα χρόνο, δηλαδή συλλογή 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024