Ελισάβετ Σταμοπούλου

«Δεν κυλάει αίμα στις φλέβες σας;», είναι η φράση με την οποία μια νέα υπάλληλος εκφράζει την απορία της προς μια απρόσωπη διευθύντρια πολυεθνικής. Οι λέξεις φέρνουν αυτόματα στο μυαλό κάτι κτηνώδες που καρατομεί τον άνθρωπο αντιμετωπίζοντάς τον ως μηχανή. Στην πραγματικότητα αυτή του περιορισμού των ελευθεριών στον εργασιακό χώρο εισέρχεται η παράσταση Contractions που ανεβαίνει στο Θέατρο Αλκμήνη σε σκηνοθεσία Πέμης Ζούνη.

Το έργο τουΜάικ Μπάρτλετ, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Royal Court Theater του Λονδίνου το 2008, μεταφέρει από την πρώτη στιγμή το θεατή σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον παρουσία συσκευών της Apple. Μια επιθυμητή κατάσταση μεταμορφώνεται σε θέατρο του παραλόγου, με την παράνοια και την κατάλυση των δικαιωμάτων να ξηλώνουν κάθε έννοια ανθρωπιάς.

Η Έμμα, υπάλληλος πολυεθνικής, βρίσκεται σε μια θέση που πολλοί θα ήθελαν, στην ουσία όμως βιώνει έναν εφιάλτη. Δεδομένου ότι οι κανονισμοί της εταιρείας δεν επιτρέπουν τη σύναψη ερωτικών σχέσεων ανάμεσα σε συναδέλφους, η ζωή της οδηγείται στα άκρα όταν η η διευθύντριά της μαθαίνει ότι η Έμμα έχει πράξει αυτό που απαγορεύεται.

Ανάκριση, ερωτήσεις χωρίς νόημα και παραβίαση της προσωπικής ζωής φαίνεται να είναι το αντίτιμο της καλής θέσης. Η εξέλιξη δεν φαντάζει επιθυμητή όταν στα συνώνυμά της βρίσκεται η λέξη υποδούλωση.

Με επίκαιρο τρόπο, αλλά και με δόσεις υπερβολής η παράσταση μυεί το κοινό σε ένα αρτηριοσκληρωτικό πλαίσιο. Την Έμμα υποδύεται η Αγγελική Παρδαλίδου μπαίνοντας στην ψυχολογία της υπαλλήλου που προσπαθεί να είναι συνεπής και τυπική. Αρχικά λειτουργεί με τη λογική αντικρούοντας παρανοϊκές θέσεις, στην πορεία όμως οδηγείται στον ψυχίατρο.

Στο ρόλο της απρόσωπης μάνατζερ βρίσκεται η Αναστασία Χαριτίδου που με το επιβλητικό ύφος της άκαμπτης προϊσταμένης, η οποία χαλαρώνει και σφίγγει το φουλάρι στο λαιμό της, προσπαθεί να επιβάλλει ως λογικές αρρωστημένες μεθόδους αντίληψης των καταστάσεων.

Μπορεί να είναι δύο οι ηθοποιοί της παράστασης, χάρη στην έξυπνη σκηνοθεσία όμως και τις γρήγορες εναλλαγές σκηνών, όπου παρεμβάλλεται το κλείσιμο και το άναμμα του φωτός, ο θεατής παρακολουθεί με ευκολία το έργο.

Συνολικά, πρόκειται για μια παράσταση που συμβαδίζει με το ρυθμό της επικαιρότητας, προβληματίζει χωρίς να κουράζει το θεατή, και δεν τον αφήνει να χάσει τα βασικά νοήματα του έργου.

Πληροφορίες

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΠΕΜΗ ΖΟΥΝΗ
ΗΘΟΠΟΙΟΙ : ΑΓΓΕΛΙΚΉ ΠΑΡΔΑΛΊΔΟΥ (ΈΜΜΑ), ΑΝΑΣΤΑΣΊΑ ΧΑΡΙΤΊΔΟΥ(ΜΆΝΑΤΖΕΡ)
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ. ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΤΙΜΟΘΕΑΔΟΥ.
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΓΙΑΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΛΩΤΣΟΤΗΡΑΣ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ TRAILER: ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΜΑΛΟΥΚΟΥ
ΧΤΕΝΙΣΜΑΤΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ ΜΑΚΙΓΙΑΖ: ΠΕΝΥ ΛΥΚΟΥΔΗ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΣΙΣΣΥ ΙΓΝΑΤΙΔΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: MANGOLA PRODUCTIONS

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ 21:30
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70’ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ, ΑΛΚΜΗΝΗΣ 12, ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ Τ: 210 3428650 info@theatro.gr
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10 ΕΥΡΩ , ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ANEΡΓΟΙ: 8 ΕΥΡΩ, ΑΤΕΛΕΙΕΣ: 5 ΕΥΡΩ.

entertainment.in.gr