Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αίγυπτος: Στο σκάνερ τέσσερις πυραμίδες για να φανερωθούν τα μυστικά τους

Αίγυπτος: Στο σκάνερ τέσσερις πυραμίδες για να φανερωθούν τα μυστικά τους

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξιχνίασης των «μυστικών» των πυραμίδων, με το οποίο επιδιώκεται κυρίως να αποκαλυφθούν μυστικοί θάλαμοι σε τέσσερα φαραωνικά μνημεία και να ξεκαθαριστεί, ει δυνατόν, το μυστήριο που περιβάλλει την κατασκευή τους, παρουσίασε η Αίγυπτος.

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξιχνίασης των «μυστικών» των πυραμίδων, με το οποίο επιδιώκεται κυρίως να αποκαλυφθούν μυστικοί θάλαμοι σε τέσσερα φαραωνικά μνημεία και να ξεκαθαριστεί, ει δυνατόν, το μυστήριο που περιβάλλει την κατασκευή τους, παρουσίασε η Αίγυπτος.

Επιστήμονες και αρχιτέκτονες από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Ιαπωνία θα χρησιμοποιήσουν την υπέρυθρη τεχνολογία και εξελιγμένους ανιχνευτές για να χαρτογραφήσουν τις πυραμίδες του Χέοπα και του Χεφρήνου -που μαζί μ’ αυτή του Μυκερίνου αποτελούν τις διάσημες πυραμίδες της Γκίζας- καθώς και δύο από τις πυραμίδες του Νταχσούρ, νοτίως του Καΐρου.

«Θα μελετήσουν αυτές τις πυραμίδες για να δουν αν περιέχουν μυστικούς θαλάμους ή να αποκαλύψουν άλλα από τα μυστικά τους» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάιρο ο υπουργός Αρχαιοτήτων Μαμντούχ αλ-Νταμάτι.

«Οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες θα χρησιμοποιήσουν τεχνολογικά μέσα που δεν θα προξενήσουν ζημιές στις πυραμίδες» διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει ώς τα τέλη του 2016, ονομάζεται «Scan Pyramids». Αν και πολλές αρχαιολογικές αποστολές επιχείρησαν στο παρελθόν να αποκαλύψουν τις κατασκευαστικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για να ανεγερθούν αυτά τα μνημεία της αρχαίας Αιγύπτου, αρχιτέκτονες και αιγυπτιολόγοι δεν έχουν ακόμη εξιχνιάσει το μυστήριο.

Οι δύο πυραμίδες του Νταχσούρ κατασκευάστηκαν από τον Φαραώ Σνεφρού, πατέρα του Χέοπα και ιδρυτή της 4ης δυναστείας (2600 π.Χ.).

Με ύψος 146 μέτρων, η πυραμίδα του βασιλιά Χέοπα, η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας που θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, κατασκευάσθηκε πριν από περισσότερα από 4.500 χρόνια. Η πυραμίδα του Χεφρήνου κατασκευάσθηκε από τον γιο του Χέοπα.

«Η ιδέα είναι να βρεθεί μια λύση στο μυστήριο των πυραμίδων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μέχντι Γαγιούμπι, ιδρυτής του γαλλικού ινστιτούτου HIP (Heritage, Innovation Preservation) που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

«Είχε γίνει μια παρόμοια απόπειρα πριν από 30 χρόνια, όμως σήμερα είναι το πρώτο πρόγραμμα σε διεθνή κλίμακα που καταφεύγει σε τεχνολογία αιχμής» υπογράμμισε.

Οι εξελιγμένοι ανιχνευτές που θα χρησιμοποιηθούν για να εξερευνηθούν οι τέσσερις πυραμίδες μπορεί επίσης να χρησιμεύσουν για να ανιχνευθεί ο τάφος του Τουταγχαμών και να ελεγχθεί η θεωρία του βρετανού αρχαιολόγου Νίκολας Ριβς, ο οποίος πιστεύει πως η βασίλισσα Νεφερτίτη είναι θαμμένη εκεί, σ’ έναν μυστικό θάλαμο.

Οι αιγυπτιολόγοι δεν έχουν ανακαλύψει μέχρι σήμερα τη μούμια της βασίλισσας με τη θρυλική ομορφιά, η οποία διαδραμάτισε θεμελιώδη πολιτικό και θρησκευτικό ρόλο τον 14ο αιώνα π.Χ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024