Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Playground: Παιδικές χαρές σε εμπόλεμες χώρες μέσα από μια έκθεση

Playground: Παιδικές χαρές σε εμπόλεμες χώρες μέσα από μια έκθεση

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου Μικρές εστίες φωτός και χαμόγελα σε ένα σκηνικό πολέμου και καταστροφής. Παιδικές χαρές και ελπιδοφόροι μικρόκοσμοι σε χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, η Σομαλία ή η Λωρίδα της Γάζας. Τα αντιθετικά αυτά ζεύγη αποτελούν την πραγματικότητα της έκθεσης Playground του Κωνσταντίνου Έσσλιν που εγκαινιάζεται την Τρίτη στην γκαλερί Genesis σε επιμέλεια […]

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Μικρές εστίες φωτός και χαμόγελα σε ένα σκηνικό πολέμου και καταστροφής. Παιδικές χαρές και ελπιδοφόροι μικρόκοσμοι σε χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, η Σομαλία ή η Λωρίδα της Γάζας. Τα αντιθετικά αυτά ζεύγη αποτελούν την πραγματικότητα της έκθεσης Playground του Κωνσταντίνου Έσσλιν που εγκαινιάζεται την Τρίτη στην γκαλερί Genesis σε επιμέλεια Ίριδος Κρητικού.

Περιλαμβάνονται 17 έργα μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων μέσα από τα οποία ο καλλιτέχνης καταθέτει τον προβληματισμό του για τα παιδιά που ζουν στις εμπόλεμες ζώνες πολλών χωρών του σύγχρονου κόσμου.

Η έκθεση έρχεται στο προσκήνιο μετά τη διεθνή συμμετοχή του καλλιτέχνη στην 26η Biennale της Αλεξάνδρειας, και λειτουργεί ως γέφυρα ετερόκλητων στοιχείων, αναδεικνύοντας αντίθετες εικόνες επάνω στον καμβά, και την καθημερινότητα των παιδιών που μεγαλώνουν σε εμπόλεμες χώρες.

Διεκδικώντας με τόλμη το βλέμμα του θεατή, ο Κωνσταντίνος Έσσλιν μέσα από έργα ζωγραφικής, σχέδια και εικαστική εγκατάσταση μιλά για την επικαιρότητα με έναν δικό του τρόπο. Πίσω από τα συντρίμμια στέλνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα με πρωταγωνιστές τα παιδιά, την αθωότητα και την ειρήνη.

Οι επιπτώσεις των συγκρούσεων στην εκπαίδευση

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και η πολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική εμποδίζουν περισσότερα από 13 εκατομμύρια παιδιά από το να πηγαίνουν στο σχολείο, σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF, «Εκπαίδευση υπό Πυρά», που δημοσιεύτηκε πριν από, περίπου, ένα μήνα.

Επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της βίας στους μαθητές και τα εκπαιδευτικά συστήματα στις εξής χώρες: Συρία, Ιράκ, Λίβανο, Ιορδανία, Τουρκία, Υεμένη, Λιβύη, Σουδάν, Παλαιστίνη.

Στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και τη Λιβύη, περίπου 9.000 σχολεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, επειδή είτε έχουν καταστραφεί, είτε χρησιμοποιούνται για τη στέγαση των εκτοπισμένων αμάχων, είτε έχουν καταληφθεί από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Στην Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία, δε, περισσότερα από 700.000 παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία δεν είναι σε θέση να φοιτήσουν στο σχολείο, επειδή οι επιβαρυμένες εθνικές εκπαιδευτικές υποδομές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον επιπλέον αριθμό μαθητών.


Πληροφορίες

Εγκαίνια: Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015 / Ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 20 Οκτωβρίου έως 14 Νοεμβρίου 2015
Gallery Genesis.
35 Χάρητος,
Kολωνάκι 10675
Tηλ.: +30 211 7100566

entertainment.in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024