Ο Ερντογάν ζητά από την ΕΕ να κάνει περισσότερα για το προσφυγικό
Πιέσεις σε ευρωπαίους αξιωματούχους για την προσφυγική κρίση άσκησε ο τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τους Τουσκ, Γιούνκερ και Σουλτς και ζήτησε από την ΕΕ να εξετάσει το αίτημα για δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης, καθώς και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στα σύνορα με τη Συρία.
Πιέσεις σε ευρωπαίους αξιωματούχους για την προσφυγική κρίση άσκησε ο τούρκος πρόεδρος σήμερα, Δευτέρα.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς και ζήτησε από την ΕΕ να εξετάσει το αίτημα για δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης, καθώς και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στα σύνορα με τη Συρία.
Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι η Αγκυρα είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να ξεκινήσουν συνομιλίες για τη δημιουργία περισσότερων προσφυγικών καταυλισμών στην Τουρκία.
Το ταξίδι του Ερντογάν στις Βρυξέλλες επισκίασαν οι ρωσικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου.
«Η βασική αιτία της προσφυγικής κρίσης σήμερα είναι ο πόλεμος στη Συρία» είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους μετά από σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους.
Κάλεσε την ΕΕ να κάνει περισσότερα για την εκπαίδευση των ανταρτών, ζήτησε να δημιουργηθεί προστατευμένη ζώνη στη βόρειο Συρία και να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, προκειμένου να σταματήσει ο βομβαρδισμός πολιτών.
Ο Ερντογάν έσπευσε να σημειώσει ότι η Ευρώπη, και όχι η Τουρκία, πρέπει να κάνει περισσότερα.
«Έχουμε σύνορα με τη Συρία, με το Ιράκ. Επομένως, εμείς είμαστε η χώρα που απειλείται εδώ» σημείωσε στο πλευρό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Από την πλευρά του, ο Τουσκ σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει την Άγκυρα οικονομικά, καθώς και σε θέματα ασφάλειας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευκολύνει τα απαιτούμενα για έκδοση βίζα για τούρκους πολίτες.
Ωστόσο, ο Τουσκ είπε: «Η Τουρκία πρέπει να είναι εξίσου έτοιμη να δράσει. Η κατάσταση κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από την ΕΕ μέσω της Τουρκίας πρέπει να σταματήσει».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Χάρισον Φορντ και το Τέρας μέσα του – Η άγνωστη μάχη του Ιντιάνα Τζόουνς με την κατάθλιψη
- Αυτά είναι τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο – Μόνο δύο ευρωπαϊκά στη λίστα
- Προηγήθηκε 2-0 η Μπαρτσελόνα με Γιαμάλ και Τόρες – Μείωσε η Ατλέτικο με τον Λούκμαν (vids)
- «Βιολάντα»: Εκτεταμένη διαρροή προπανίου διαπιστώνει η έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους
- Νησιά Φερόε – Ελλάδα 2-3: «Διπλό», 3Χ3 και άνοδος για την Εθνική Γυναικών (vid)
- WSJ: To μεταπολεμικό σχέδιο της Ευρώπης για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Ορμούζ χωρίς τις ΗΠΑ
