Η διατροφή με πρωτεΐνη βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου
Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικής και ζωικής προέλευσης βελτιώνει το έλεγχο του σακχάρου του αίματος στους ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ, χωρίς παρενέργειες για τη νεφρική λειτουργία, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη μελέτη του Διαβήτη (EASD), στη Στοκχόλμη.
Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικής και ζωικής προέλευσης βελτιώνει το έλεγχο του σακχάρου του αίματος στους ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ, χωρίς παρενέργειες για τη νεφρική λειτουργία, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη μελέτη του Διαβήτη ( EASD), στη Στοκχόλμη.
Αποστόλη στο EASD : Μαίρη Μπιμπή
Και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η διατροφή με πρωτεΐνη έχει επιθυμητά αποτελέσματα αλλά και παρενέργειες στον διαβήτη τύπου ΙΙ.
Η Δρ Μαρίγια Μάρκοβα, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής συνέκρινε δυο διατροφικά σχήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ίδιο αριθμό θερμίδων. Η μία δίαιτα είχε πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης και η άλλη φυτικής.
Συνολικά, 37 ασθενείς (24 άνδρες και 13 γυναίκες), με διαβήτη τύπου ΙΙ, κατά μέσο όρο 65 ετών, με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος 30 και γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) 7%, με τυχαία επιλογή ακολούθησαν μια από τις δυο δίαιτες (30% πρωτεΐνη, 40% υδατάνθρακες, 30% λιπαρά) για έξι εβδομάδες.
Πριν και μετά τη δίαιτα υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις.
Εν τέλει, διαπιστώθηκε ότι τα ηπατικά ένζυμα ήταν βελτιωμένα μετά την διατροφική παρέμβαση και στις δύο ομάδες. Επίσης, το ηπατικό λίπος και η HbA1c μειώθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες.
Η ευαισθησία στην ινσουλίνη βελτιώθηκε μόνο στην ομάδα της ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη, ενώ στην ομάδα της φυτικής προέλευσης καταγράφηκε σημαντική μείωση της κρεατινίνης, ένδειξη καλύτερης νεφρικής λειτουργίας.
«Αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω το θέμα, σε μεγαλύτερο πληθυσμό ασθενών. Στόχος μας είναι να εστιάσουμε σε γονίδια που εμπλέκονται στον μεταβολισμό του λίπους, της γλυκόζης, της φλεγμονής στα κύτταρα του αίματος και στον λιπώδη ιστό, ώστε να αποφανθούμε αν οι διατροφικές παρεμβάσεις προκαλούν κάποια τροποποίηση στη νόσο» επεσήμανε η ερευνήτρια.
health.in.gr
- Δεν έχετε στολίσει ακόμη; Τι να προσέξετε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο
- Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Άρης, Ρίτσαρντ Σιάο ευχήθηκε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για τα γενέθλιά του
- Ο Πέδρο Πασκάλ μιλάει για τη μακροχρόνια φιλία του με την Σάρα Πόλσον – «Δεν υπάρχω χωρίς εσένα»
- Κουτσούμπας στον Τύρναβο: Είμαστε με τα μπλόκα της αγροτιάς. Είμαστε με όποια μορφή πάλης αποφασίσετε εσείς
- Στη Βηθλεέμ ετοιμάζονται για τα πρώτα τους Χριστούγεννα μετά από 2 χρόνια
- Λιντς – Λίβερπουλ 3-3: Νέα «γκέλα» για τους «ρεντς»