Με κεντρικό σύνθημα «Έχω Λέμφωμα και ΣυνεχίΖω να Ζω τη Ζωή μου», ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου-ΑγκαλιάΖΩ, με την υποστήριξη της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, ξεκινά μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του λεμφώματος, του 5ου πιο συχνού καρκίνου στην Ευρώπη.

Συνοδοιπόροι στην εκστρατεία αυτή, για τη διανομή ενημερωτικού υλικού θα είναι οι Σύλλογοι Ασθενών που συνεργάζονται με τον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου-ΑγκαλιάΖΩ ανά την Ελλάδα, Αντικαρκινικάκαι Αιματολογικά Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια και Εκκλησίες, ενώ θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για την εκστρατεία και σε ιατρικά Συνέδρια.

Το ενημερωτικό έντυπο έχει τριπλούς αποδέκτες και απευθύνεται σε ασθενείς, σε φροντιστές ασθενών αλλά και στο ευρύτερο κοινό, το οποίο ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τη νόσο.

H Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου, πρόεδρος του ΟμίλουΕθελοντών κατά του Καρκίνου-ΑγκαλιάΖΩ αναφερόμενη στην καμπάνια σημειώνει ότι «η συνεχής έρευνα για το λέμφωμα έχει οδηγήσει σε αποτελεσματικές θεραπείες με επακόλουθο την αύξηση του χρόνου επιβίωσης των ασθενών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκστρατείας θα μεταδίδονται ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κοινωνικά μηνύματα με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης του λεμφώματος. Αρωγός στην εκστρατεία θα είναι και το κανάλι του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου- ΑγκαλιάΖΩ στο YouTube, προβάλλοντας το ενημερωτικό βίντεο το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του λεμϕώματος. Περισσότερες πληροϕορίες και ενημέρωση σχετικά με την ασθένεια υπάρχουν στην ενημερωτική ιστοσελίδα www.onlymphoma.grη οποία έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας και είναι ενσωματωμένη και στην επίσημη ιστοσελίδα του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου-ΑγκαλιάΖΩ (www.agaliazo.gr/onlymphoma).

  • Τι είναι το λέμφωμα;

Το λέμφωμα είναι μια μορφή καρκίνου που μπορεί να αναπτυχθεί όταν υπάρξει κάποια δυσλειτουργία στον τρόπο παραγωγής ενός λεμφοκυττάρου, με αποτέλεσμα το κύτταρο να γίνει καρκινικό λόγω του συνεχούς, ανεξέλεγκτου, μη ομαλού κυτταρικού πολλαπλασιασμού που δεν ανταποκρίνεται στους κανονικούς ϕυσιολογικούς ελέγχους. Τα καρκινικά λεμφοκύτταρα, όπως και τα φυσιολογικά, μπορούν να αναπτυχθούν σε πολλά μέρη του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των λεμφαδένων, του σπλήνα, του μυελού των οστών, του αίματος ή άλλων οργάνων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Ελλάδα παρουσιάζονται περίπου 2.000-2.500 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.

Τα λεμφώματα διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα Hodgkin λεμφώματα και τα μη-Hodgkin λεμφώματα.

Υπάρχουν πολλοίδιαφορετικοί υπότυποι του λεμφώματος μη-Hodgkin (αποτελούμενοι κυρίως από κακοήθη B-κύτταρα), οι οποίοι κατηγοριοποιούνται με βάση διάφορους προγνωστικούς παράγοντες. Η πρόγνωση της νόσου εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, τον αριθμό των σημείων του σώματος που έχουν προσβληθεί, την ηλικία του ασθενούς και άλλες αιτίες. Το συνηθέστερο σύμπτωμα των μη-Hodgkin λεμφωμάτων είναι διόγκωση χωρίς πόνο στους λεμφαδένες στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, νυχτερινούς ιδρώτες, αίσθημα κόπωσης, απώλεια βάρους, κνησμό. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα, παρουσιάζονται περίπου 2.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.

health.in.gr