Σόιμπλε και Στάινμαϊερ οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Γ.Γκάουκ
Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι του ομοσπονδιακού προέδρου της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ, εάν ο τελευταίος αποφασίσει ότι δεν επιθυμεί δεύτερη θητεία.
Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι του ομοσπονδιακού προέδρου της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ, εάν ο τελευταίος αποφασίσει ότι δεν επιθυμεί δεύτερη θητεία.
Η θητεία του προέδρου λήγει τον Μάιο του 2017, λίγους μήνες πριν από τις γενικές εκλογές, και ο ίδιος ο κ. Γκάουκ αναμένεται να κάνει γνωστές τις προθέσεις του ήδη στις αρχές του 2016.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Rheinische Post, ο κ. Στάινμαϊερ θα ενδιαφερόταν για το αξίωμα, μόνο εάν επρόκειτο να προταθεί ως υποψήφιος των δύο μεγάλων κομμάτων, ωστόσο σε μια εκλογική χρονιά δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις από τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι έχουν λάβει το 40% των ψήφων.
Εάν αναλάμβανε ο κ. Στάινμαϊερ, επικρατέστερος για το υπουργείο Εξωτερικών θα ήταν ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι οι βαυαροί χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα προτιμούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή στην Γερμανία Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως διάδοχο του κ. Γκάουκ. Ο κ. Σόιμπλε θεωρείτο φαβορί για τη θέση το 2003, ωστόσο την τελευταία στιγμή η Ανκγελα Μέρκελ προτίμησε να στηρίξει τον Χορστ Κέλερ, ο οποίος είχε προταθεί από τον τότε κυβερνητικό της εταίρο, τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ισραήλ: Σε ασφαλή τοποθεσία το Μεγάλο Χειρόγραφο του Ησαΐα λόγω της σύγκρουσης με το Ιράν
- «Ελ. Βενιζέλος»: Συνεχίζονται οι ακυρώσεις πτήσεων από Αθήνα με προορισμό χώρες στη Μέση Ανατολή
- Η πρώτη αντίδραση του Πούτιν μετά τον θάνατο Χαμενεΐ: «Κυνική δολοφονία»
- Live streaming: Ολυμπιακός – Εθνικός
- Κηφισιά: Συνελήφθη 22χρονος που έτρεχε με 197 χλμ/ώρα – Δεν είχε δίπλωμα οδήγησης
- Μητσοτάκης για Ιράν: Δεν κακοκαρδίζει Ισραήλ – ΗΠΑ, αλλά «πρέπει να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση»
