Ποια χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς υποδεικνύουν απόπειρα αυτοκτονίας;
Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και επιδεικνύουν «επικίνδυνη συμπεριφορά», δηλαδή παρορμητικότητα και υπερδιέγερση, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητας να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας, στο Άμστερνταμ.
Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και επιδεικνύουν «επικίνδυνη συμπεριφορά», δηλαδή παρορμητικότητα και υπερδιέγερση, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητας να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας, στο Άμστερνταμ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2012 καταγράφηκαν περισσότερες από 800.000 αυτοκτονίες, παγκοσμίως.
Οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας θέλησαν να χαρτογραφήσουν το πρότυπο συμπεριφοράς που προηγείται συνήθως μιας απόπειρας αυτοκτονίας.
Έθεσαν λοιπόν 2.811 άτομα με κατάθλιψη υπό ιατρική αξιολόγηση, εκ των οποίων οι 628 είχαν στο παρελθόν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.
Οι επιστήμονες αναζήτησαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές κυρίως σε αυτούς που είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν και διαπίστωσαν ότι, συγκεκριμένα πρότυπα επαναλαμβάνονταν πριν την απόπειρα.
Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος απόπειρας αυτοκτονίας ήταν τουλάχιστον 50% υψηλότερος, αν το άτομο με κατάθλιψη είχε επιδείξει:
– επικίνδυνη συμπεριφορά, όπως απροσεξία στην οδήγηση ή ετερόκλητη συμπεριφορά,
– ψυχοκινητική υπερδιέγερση, όπως βηματισμό ή υπερκινητικότητα των χεριών
– παρορμητισμό, όπως έλλειψη συναίσθησης των επιπτώσεων των πράξεων τους.
Η Δρ Ντίνα Ποποβιτς, εκ των συντακτών της μελέτης εξηγεί ότι «μια μικτή καταθλιπτική κατάσταση, δηλαδή όταν το άτομο έχει κατάθλιψη, αλλά επίσης και συμπτώματα μανίας ή διέγερσης, συνήθως προηγείται μιας απόπειρας αυτοκτονίας».
Ο Πολ Φαρμερ από την μη κερδοσκοπική οργάνωση ψυχικής υγείας MIND σχολιάζει ότι «η μελέτη δίνει ένα ισχυρό μήνυμα, σχετικά με τις ενδείξεις που θα πρέπει οι άνθρωποι να προσέχουν στη συμπεριφορά των ατόμων με ψυχικά νοσήματα. Τα νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε άλλες παραμέτρους που υποδεικνύουν προβληματική συμπεριφορά, όπως η κοινωνική απομόνωση ή η το υπερβολικό άγχος».
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Καύσιμα: Στα 2 ευρώ ήδη η βενζίνη – Και δεν είναι ο πόλεμος ο λόγος…
- Η Μέριλιν Μονρόε μισούσε τον Λόρενς Ολίβιε κι αυτός την έλεγε «σκύλα» – Δημιούργησαν μια εξαιρετική ταινία
- Ελληνοαμερικάνος «καμικάζι» – Ποιος είναι ο 30χρονος «dirtibike» που συνελήφθη για σούζες και επικίνδυνη οδήγηση
- Στρατιωτικό συνασπισμό για την εξάλειψη των καρτέλ στη Λατινική Αμερική ανακοίνωσε ο Τραμπ
- H Ευδοκία Ρουμελιώτη αποκαλύπτει τα λόγια που της είπε η μητέρα της λίγο πριν παντρευτεί
- Κρήτη: Απήγαγε και απείλησε την πρώην σύντροφό του ότι θα δημοσιεύσει γυμνές φωτογραφίες της
