Moody’s: Grexit και «κόκκινα» δάνεια οι κίνδυνοι για την Τράπεζα Κύπρου
Προειδοποίηση ότι ενδεχόμενο Grexit θα επηρέαζε σημαντικά τις προσπάθειες εξυγίανσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου απεύθυνε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Προειδοποίηση ότι ενδεχόμενο Grexit θα επηρέαζε σημαντικά τις προσπάθειες εξυγίανσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου απεύθυνε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο οίκος Moody’s εστιάζει στο ότι η Τράπεζα Κύπρου είωσε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά 500 εκατ. ευρώ την εξάρτησή της από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ στα 5,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 23% των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.
Όπως αναφέρει, η μείωση του ELAθα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφώνησε με την ΕΕ το 2013, ενώ προσθέτει πως η μέχρι τώρα πρόοδος επιτρέπει στην τράπεζα να συνεχίσει να εστιάζει στις σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την ποιότητα των περιουσιακών της στοιχείων, περιλαμβανομένων των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονταν στο 52,7% στα τέλη Ιουνίου.
«Αναμένουμε ότι η διαδικασία διόρθωσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου θα είναι μακρόσυρτη λόγω των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων και αναμένουμε ότι υψηλές προβλέψεις θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την τράπεζα για χρόνια», τονίζεται στην ανάλυση.
Η Moody’s επισημαίνει ακόμη πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αν και δεν αποτελεί βασικό σενάριο, μπορεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες διόρθωσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου, παρόλο που έκθεση της τράπεζας στην Ελλάδα και σε ελληνικές οντότητες τόσο εντός όσο και εκτός ισολογισμού περιορίζεται στο 15,1%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αιτωλοακαρνανία: «Eίχαν διαφορές καιρό, κάποιος θα ‘φευγε απ’ τους δύο» – Νέα μαρτυρία για το φονικό
- ΚΚΕ: Ο Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι «’κόφτης’ στα δίκαια αιτήματα των αγροτών είναι η ΕΕ»
- Αγρότες: Δυσπιστία για τη συνάντηση της Δευτέρας – Ψαλιδίζει τις προσδοκίες ο Μητσοτάκης
- Κώστας Τούμπουρος: Ο Τσίπρας κυβέρνησε, στις πιο δύσκολες συνθήκες των τελευταίων ετών, δεν δείλιασε, δεν υποχώρησε
- Ολυμπιακός – Παναθλητικός 76-67: Πήραν τη νίκη οι «ερυθρόλευκες» και τώρα… τελικός
- Στέλιος Μάινας: «Καμιά φορά βλέπω τους Μεν και τους Δεν και λέω: τι έκανες ρε φίλε, ρεζίλι»
