Συνεργούς του υπόπτου για την επίθεση στην Μπανγκόκ ψάχνει η Ταϊλάνδη
Οι αρχές της Ταϊλάνδης αναζητούν συνεργούς του άνδρα που θεωρείται κύριος ύποπτος της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στην Μπανγκόκ: «Τέτοιες επιθέσεις δεν σχεδιάζονται μόνο από ένα άτομο» αναφέρει η αστυνομία. Παράλληλα, το ινδουστικό ιερό που είχε γίνει στόχος της επίθεσης άνοιξε ξανά, με προσκυνητές να αφήνουν επίσης λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων.
Οι αρχές της Ταϊλάνδης αναζητούν συνεργούς του άνδρα που θεωρείται κύριος ύποπτος της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στην Μπανγκόκ: «Τέτοιες επιθέσεις δεν σχεδιάζονται μόνο από ένα άτομο» αναφέρει η αστυνομία. Παράλληλα, το ινδουστικό ιερό που είχε γίνει στόχος της επίθεσης άνοιξε ξανά, με προσκυνητές να αφήνουν επίσης λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων.
Ο άνδρας που έχει καταγραφεί σε κάμερες κλειστού κυκλώματος, που κίνεται στο χώρο γύρω από την επίθεση έχοντας στην αρχή ένα σακίδιο στην πλάτη του το οποίο δεν φαίνεται στη συνέχεια, θεωρείται ο βασικός ύποπτος. Η εικόνα του από τις κάμερες, στις οποίες φορά κίτρινο μπλουζάκι, έχει δοθεί στη δημοσιότητα, με έκκληση στο κοινό να βοηθήσει στον εντοπισμό του.
«Υποψιαζόμαστε ότι είναι ο βομβιστής» δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας Πραβούτ Ταβορνσίρι. «Αναζητούμε επίσης άλλους υπόπτους σε σχέση με την έκρηξη. Αυτού του τύπου οι επιθέσεις δεν σχεδιάζονται συνήθως μόνο από ένα άτομο» πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση δήλωσε πως η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας εναντίον του Εραβάν στην καρδιά της Μπανγκόκ, είχε σκοπό να πλήξει την οικονομία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.
Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι –περίπου οι μισοί ξένοι από διάφορες ασιατικές χώρες– και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 120.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας Τζακτίπ Τσαϊτζίντα δήλωσε ότι, με βάση το βίντεο, οι ερευνητές «πιστεύουν πως το παρουσιαστικό του άνδρα μοιάζει περισσότερο με εκείνο ενός ξένου παρά ενός Ταϊλανδού».
Την Τρίτη, δεύτερος μικρός εκρηκτικός μηχανισμός, τον οποίο άγνωστος είχε ρίξει από γέφυρα, εξερράγη στην όχθη χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Βερατσόν Σουκονταπάτιπακ, δήλωσε πως υπάρχουν «ομοιότητες» ανάμεσα στις δύο βόμβες καθώς και στις δύο χρησιμοποιήθηκε TNT, όμως ακόμη δεν έχει αποδειχθεί εάν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ τους.
Οι κινήσεις του βασικού υπόπτου
Το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα δείχνει έναν νεαρό άνδρα με πυκνά σκούρα μαλλιά να εισέρχεται στο συγκρότημα του ναού με ένα σακίδιο στην πλάτη, να κάθεται στο έδαφος ακουμπώντας σε ένα κιγκλίδωμα και στη συνέχεια να χαλαρώνει τα λουριά του σακιδίου.
Μετά σηκώνεται και φεύγει προφανώς κρατώντας ένα κινητό τηλέφωνο, αφήνοντας το σακίδιο δίπλα στην περίφραξη καθώς οι τουρίστες πάνε κι έρχονται στο μνημείο.
Η αστυνομία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποια ομάδα, περιλαμβανομένων και στοιχείων που αντιτίθενται στη στρατιωτική κυβέρνηση, να ευθύνεται για την επίθεση, αν και είπε ότι δεν ταιριάζει με τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι μουσουλμάνοι αντάρτες του νότου ή τα «κόκκινα πουκάμισα», οι υποστηρικτές της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Η επίθεση δεν φέρει τη σφραγίδα είτε των αυτονομιστών μουσουλμάνων του νότου είτε των ακτιβιστών των κόκκινων πουκάμισων» δήλωσε ο Άνγκελ Ραμπάσα, ειδικός στην ισλαμιστική εξέγερση στη RAND Corporation.
«Και οι δύο πλευρές έχουν διενεργήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στο παρελθόν, αλλά όχι σε αυτή την κλίμακα από την άποψη της απώλειας ζωών» εξήγησε.
Είπε πως η επίθεση θα μπορούσε να έχει γίνει από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, το οποίο επεκτείνει την εμβέλειά του στη Νοτιοανατολική Ασία, ή μιας ανεξάρτητης τζιχαντιστικής οργάνωσης που συνδέεται με την αλ-Κάιντα. Ωστόσο τέτοιες οργανώσεις συνήθως αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιθέσεών τους.
Η αστυνομία δήλωσε ότι εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση να βρίσκονται μέλη της εθνότητας των Ουιγούρων. Τον περασμένο μήνα η Ταϊλάνδη προχώρησε στον αναγκαστικό επαναπατρισμό 109 Ουιγούρων στην Κίνα.
Εκατοντάδες, ενδεχομένως χιλιάδες, μέλη της τουρκόφωνης και μουσουλμανικής κυρίως μειονότητας έχουν διαφύγει από τις ταραχές στην περιοχή Σινζιάνγκ της δυτικής Κίνας, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, προκαλώντας την καταστολή των κινεζικών αρχών. Πολλοί Ουιγούροι διασχίζουν τη νοτιοανατολική Ασία μέχρι να φθάσουν στην Τουρκία.
Η έκρηξη έρχεται σε μία ευαίσθητη στιγμή για την Ταϊλάνδη στην οποία διεξάγεται εδώ και δέκα χρόνια μια κάποιες φορές βίαιη διαπάλη για την εξουσία μεταξύ αντίπαλων πολιτικών φατριών.
Ένα κοινοβούλιο διορισμένο από τη χούντα, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2014, αναμένεται να ψηφίσει τον επόμενο μήνα για ένα σχέδιο Συντάγματος. Οι επικριτές του λένε πως το προτεινόμενο κείμενο είναι αντιδημοκρατικό και αποσκοπεί να βοηθήσει τον στρατό να εξασφαλίσει την εξουσία και να περιορίσει την επιρροή εκλεγμένων πολιτικών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Μπενφίκα – Σπόρτινγκ 1-1: Χωρίς νικητή το ντέρμπι της Λισαβόνας
- ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ θα επεκτείνει την ταξιδιωτική απαγόρευση για πολίτες πάνω από 30 χωρών
- Μάιντς – Γκλάντμπαχ 0-1: Ο Ντα Κόστα καταδίκασε την ομάδα του
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]
- Αταμάν: «Ήμασταν χάλια, δεν αξίζαμε τη νίκη»
- Λιγότερη δουλειά, περισσότερος τζόγος για την Gen Z

