Πρόντι: Οι όροι της συμφωνίας επιβλήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο στην Ελλάδα
«Με τον χειρότερο τρόπο που υπάρχει επιβλήθηκαν οι όροι στην Ελλάδα» για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, εκτιμά ο Ρομάνο Πρόντι, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Αν είχαν επιδείξει καλή βούληση σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης που άλλοτε ίσχυε, όλα θα ήταν πιο εύκολα. Η εμπιστοσύνη στην οποία πρέπει να βασίζονται οι σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών εξασθένησε. Αποφύγαμε το χειρότερο, όμως δημιουργήσαμε το κακό».
«Με τον χειρότερο τρόπο που υπάρχει επιβλήθηκαν οι όροι στην Ελλάδα» για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, εκτιμά ο Ρομάνο Πρόντι, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Ο 75χρονος Ιταλός που διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταξύ 1999 και 2004, όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι οι όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα για τη διάσωσή της είναι αποδεκτοί απάντησε:
«Εφόσον έγιναν δεκτοί, είναι συνεπώς αποδεκτοί. Ωστόσο επιβλήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο που υπάρχει. Ένα μικρό πρόβλημα μετατράπηκε σε τεράστιο πρόβλημα. Αν είχαν επιδείξει καλή βούληση σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης που άλλοτε ίσχυε, όλα θα ήταν πιο εύκολα. Η εμπιστοσύνη στην οποία πρέπει να βασίζονται οι σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών εξασθένησε. Αποφύγαμε το χειρότερο, όμως δημιουργήσαμε το κακό».
Στην ερώτηση αν θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος της Αθήνας, ο Ρομάνο Πρόντι εκτιμά: «Όλος ο κόσμος γνωρίζει εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της. Ισχυρή μείωση, μείωση των επιτοκίων ή επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου; Στο βάθος αυτό δεν είναι μια μεγάλη πρακτική διαφορά. Ωστόσο όταν ένας ασθενής είναι σε σοβαρή κατάσταση, είναι καλύτερα να ενεργούμε κατά τρόπο χειρουργικό».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δασμοί: Ο Τραμπ έχει «δίκιο να είναι κάπως απογοητευμένος», δηλώνει ο Μερτς για την επιβάρυνση του 25%
- Monster Truck στην Κολομβία παρέσυρε τουλάχιστον 38 άτομα – Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους (βίντεο)
- Δυτική Οχθη: Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 26χρονο Παλαιστίνιο
- Κολομβία: Δολοφονία 4 ανθρώπων σε πόλη που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα
- Ενοπλες συρράξεις: ΠΟΥ, ΔΕΕΣ και MSF καταγγέλλουν τη γενίκευση των επιθέσεων κατά υπηρεσιών υγείας
- Ιράν: Νέοι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ δεν θα έφερναν πρόοδο, προειδοποιεί ο δημοκρατικός Τζακ Ριντ
