Στους θεσμούς στέλνει το Eurogroup την ελληνική πρόταση για τον ESM
Στους θεσμούς, Κομισιόν και ΕΚΤ, διαβιβάζεται το ελληνικό αίτημα για τριετές πρόγραμμα από τον ESM. Με επιστολή στον Επίτροπο Π.Μοσκοβισί και στον Μ.Ντράγκι της ΕΚΤ, ο Γ.Ντάισελμπλουμ τους ζητά να εκτιμήσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, την ύπαρξη κινδύνου για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα τους ελληνικού χρέους (αυτό μαζί με το ΔΝΤ).
Στους θεσμούς, Κομισιόν και ΕΚΤ, διαβιβάζεται το ελληνικό αίτημα για νέο τριετές πρόγραμμα από τον ESM.
Με επιστολή στον Επίτροπο της ΕΕ Π.Μοσκοβισί και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι ο επικεφαλής του Eurogroup και πρόεδρος του ESM, Γ.Ντάισελμπλουμ, τους ενημερώνει για το ελληνικό αίτημα και ζητά από τους θεσμούς να εκτιμήσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελλάδας, την ύπαρξη κινδύνου για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα τους ελληνικού χρέους (αυτό με τη συνεργασία του ΔΝΤ).
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου είχε κάνει λόγο για τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το απόγευμα της Τετάρτης.
Η επιστολή Ντάισελμπλουμ στους θεσμούς
Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόεδρος του ESM Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει στείλει επιστολή στον Πιέρ Μοσκοβισί και στον Μάριο Ντράγκι, με την οποία ζητά από ΕΚΤ και Κομισιόν:
α) να εκτιμήσουν την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης ως σύνολο καθώς και για τα κράτη – μέλη της,
β) να εκτιμήσουν, μαζί με το ΔΝΤ, αν το δημόσιο χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι βιώσιμο και,
γ) να εκτιμήσουν τις πραγματικές ή δυνητικές οικονομικές ανάγκες της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Τετάρτη, υποβλήθηκε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) το ελληνικό αίτημα για χορήγηση στήριξης.
Νωρίτερα, σύμφωνα με το Reuters, ο Πιέρ Γκραμένια, υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, είχε δηλώσει ότι το Eurogroup θα αναθέσει σε Κομισιόν και ΕΚΤ να εξετάσουν το ελληνικό αίτημα για βοήθεια.
«Θα έχουμε μια τηλεδιάσκεψη απόψε στο επίπεδο των υπουργών του Eurogroup για να ξεκινήσει η διαδικασία και να μη χαθεί χρόνος για να εμπλακούν οι θεσμοί που πρέπει να εμπλακούν, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ» είχε πει ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.
Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αρχικά το πρωί, αλλά αναβλήθηκε.
Με τους ευρωπαίους ηγέτες να έχουν διαμηνύσει ότι η Αθήνα έχει μέχρι την Κυριακή περιθώριο για συμφωνία, η ανάλυση των θεσμών για την αξιοπιστία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων είναι κρίσιμης σημασίας.
Η ΕΕ έχει δώσει διορία στην Ελλάδα μέχρι την Πέμπτη για να καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε

