«Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών,Γιάνης Βαρουφάκης, στην βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα επιβεβαίωσαν στην Telegraph ότι μελετούν δραστικά μέτρα για να τονώσουν τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αρνηθεί να δώσει ανάσα στη χώρα.

Η Καλιφόρνια προχώρησε στην έκδοση IOU με τη μορφή προσωρινών κουπονιών για να μπορέσει να πληρώσει του προμηθευτές, όταν η ρευστότητα εξανεμίστηκε μετά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζα Lehman Brothers το 2008. Ο κ. Βαρουφάκης επιμένει πάντως ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί το πρώτο βήμα για Grexit, αλλά μία νόμιμη επιλογή στο πλαίσιο του ενιαίου νομίσματος.

Πάντως, ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης με μήνυμά του στο Twitter, αργά το βράδυ, έδωσε νέα διάσταση στα περί παράλληλου νομίσματος: «Η θέση της Ελλάδας στο € είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ρευστότητα θα επιστρέψει με την συμφωνία. Η Ευρώπη δεν θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ