Ακόμα και η ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση ενέχει κινδύνους
Οι νεαροί ενήλικοι με ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση αίματος ενδεχομένως να διατρέχουν κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων μετέπειτα στη ζωή τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.
Οι νεαροί ενήλικοι με ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση αίματος ενδεχομένως να διατρέχουν κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων μετέπειτα στη ζωή τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.
Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Τζον Χοπκινς» έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 2.500 γυναίκες και άνδρες για περίπου 25 χρόνια.
Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 18 και 30 ετών στην αρχή της μελέτης.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες υπέβαλαν σε ιατρική αξιολόγηση τους συμμετέχοντες επτά φορές. Στις εξετάσεις περιλαμβάνονταν και μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης του αίματος. Στο τέλος της μελέτης, τους υπέβαλαν και σε καρδιακές απεικονιστικές εξετάσεις.
Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, οι συμμετέχοντες με ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση, που θεωρούνταν εντός φυσιολογικού ορίου όταν ήταν 18 -30 ετών, ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν προβλήματα στην αριστερή καρδιακή κοιλία στη μέση ηλικία.
«Η μελέτη ενισχύει τη θεωρία του σωστού έλεγχου όλων των παραγόντων κινδύνου από νωρίς. Πολλοί συμμετέχοντες στο δείγμα δεν ήταν υπέρτασικοί, ωστόσο η χρόνια έκθεση στην υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμα και όταν θεωρείται εντός φυσιολογικού ορίου, σχετίζεται με καρδιακές δυσλειτουργίες 25 χρόνια αργότερα» εξηγεί ο Δρ Ζοαο Λιμα, επικεφαλής ερευνητής.
Οι επιστήμονες συμβουλεύουν το κοινό να λαμβάνουν πάντα μερικά αλλά απλά μέτρα για την προστασία της καρδιάς τους: περιορισμό της κατανάλωσης αλατιού, διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και τακτική σωματική άσκηση. Επίσης, να ακολουθούν πιστά τις ιατρικές οδηγίες σε περίπτωση που πάσχουν από υπέρταση.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Νησί Χαργκ: Γιατί μία επίθεση Τραμπ θα μπορούσε να χειροτερεύσει την πετρελαϊκή κρίση
- Έπος: Ο Γιούρτσεβεν έβαλε… αυτοκαλάθι στο ματς των Γουόριορς (vid)
- Πασχάλης: «Περιμένουμε μεγάλες ανατροπές με την εξωσυζυγική συνεύρεση που είχα και το παιδί»
- Το Νερό ως οικονομικός παράγοντας: Η στρατηγική μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη
- Σύλληψη 45χρονου για τροχαίο με εγκατάλειψη στη Θεσσαλονίκη
- Το άγχος κατά την πρώιμη παιδική ηλικία συνδέεται με πεπτικά προβλήματα – Τι έδειξαν μελέτες
