Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
NYT: Πιο δημιουργική η καλλιτεχνική σκηνή στην Αθήνα με τη λιτότητα

NYT: Πιο δημιουργική η καλλιτεχνική σκηνή στην Αθήνα με τη λιτότητα

Ελισάβετ Σταμοπούλου Μπορεί τα μέτρα λιτότητας να είναι ασφυκτικά για τους Έλληνες, ο τουρισμός όμως όπως και τα εικαστικά ακολουθούν μια ανοδική πορεία, σημειώνουν οι New York Times σε άρθρο τους στο οποίο παρουσιάζουν νέους καλλιτέχνες που αποφάσισαν να κάνουν καριέρα στην Αθήνα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ένα από τα «θετικά» της κρίσης είναι οι […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Μπορεί τα μέτρα λιτότητας να είναι ασφυκτικά για τους Έλληνες, ο τουρισμός όμως όπως και τα εικαστικά ακολουθούν μια ανοδική πορεία, σημειώνουν οι New York Times σε άρθρο τους στο οποίο παρουσιάζουν νέους καλλιτέχνες που αποφάσισαν να κάνουν καριέρα στην Αθήνα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ένα από τα «θετικά» της κρίσης είναι οι εικαστικοί. «Οι πολιτικές και οικονομικές αναταραχές έχουν δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για καλλιτεχνική δημιουργία. Σε αυτό το δύσκολο κλίμα, καλλιτέχνες, επιμελητές και ΜΚΟ βλέπουν τη σύγχρονη τέχνη να έχει την τιμητική της σε μια πόλη που είναι γνωστή ως το επίκεντρο του αρχαίου κόσμου».

Οι New York Times παρουσιάζουν την Ηλιάνα Φωκιανάκη, επιμελήτρια τέχνης και κριτικό, που ζει στην Αθήνα, και σκεφτόταν να μεταναστεύσει στο Παρίσι, το 2011, όταν έκλειναν επιχειρήσεις, οι φίλοι της έχαναν τη δουλειά τους και εκατοντάδες άτομα διαδήλωναν στους δρόμους. Τονίζεται ότι αντί «να επηρεαστεί από τα θλιβερά αυτά συμβάντα και να οδηγηθεί στη φυγή αποφάσισε να παλέψει στη χώρα της».

»Συνειδητοποιώ ότι είναι πολύ πιο χρήσιμο να αναπτύσσεις πολιτιστική δράση στην Αθήνα παρά σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη», δηλώνει η Ηλιάνα στην εφημερίδα.

Το 2013 εγκαινίασε το εγχείρημά της, State of Concept, μια μη κερδοσκοπική γκαλερί που έχει ως στόχο την ανάδειξη της δουλειάς νέων καλλιτεχνών μέσα από ατομικές εκθέσεις. «Η κρίση μάς ώθησε να κάνουμε περισσότερα, παρά να φύγουμε από τη χώρα», επισημαίνει.

Όπως σημειώνουν οι New York Times, σε μια χώρα που δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα χρηματοδότηση, εκείνο που αξίζει να δει κανείς είναι όσους έρχονται στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται, δε, πως σύμφωνα με τον Αύγουστο Βεϊνόγλου, ιδρυτή του οργανισμού Snehta Residency, που καλεί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να δουλέψουν πάνω σε έργα γύρω από την αθηναϊκή σκηνή, οι αιτήσεις έχουν τριπλασιαστεί συγκριτικά με το 2012 που ξεκίνησε.

Ως ένα ακόμη παράδειγμα επιμονής και υπομονής παρουσιάζεται και η 30χρονη Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη που σπούδασε τέχνη στο Λονδίνο και επέστρεψε το 2011 στην Ελλάδα.

«Ήθελα πολύ να δω εάν μπορούσα να ζήσω και να εργαστώ εδώ», δηλώνει η Ειρήνη της οποίας η πρώτη ατομική έκθεση «Emergent Qualities» θα εγκαινιαστεί το Σεπτέμβριο στην γκαλερί Elika, ένας από τους πιο καινούριους χώρους σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα.

Αναφορά και στο Φεστιβάλ Αθηνών κάνουν οι New York Times, μιλώντας για μια εκδήλωση που δίνει «ιδιαίτερο βάρος στα σύγχρονα εικαστικά έργα».

entertainment.in.gr

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024