Μείωση εσόδων για τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ
Για πρώτη φορά από το 2010 τα συνολικά έσοδα των χωρών μελών του ΟΠΕΚ από εξαγωγές πετρελαίου υποχώρησαν πέρυσι κάτω από το 1 τρισ. δολάρια. Αυτό δείχνει πόσο πολύ πλήττει τα δημόσια οικονομικά των χωρών αυτών η πτώση των τιμών του πετρελαίου. Βέβαια μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι καταναλωτές που βλέπουν τις τιμές της ενέργειας να έχουν υποχωρήσει.
Για πρώτη φορά από το 2010 τα συνολικά έσοδα των χωρών μελών του ΟΠΕΚ από εξαγωγές πετρελαίου υποχώρησαν πέρυσι κάτω από το 1 τρισ. δολάρια.
Αυτό δείχνει πόσο πολύ πλήττει τα δημόσια οικονομικά των χωρών αυτών η πτώση των τιμών του πετρελαίου. Βέβαια μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι καταναλωτές που βλέπουν τις τιμές της ενέργειας να έχουν υποχωρήσει.
Οι 12 χώρες του ΟΠΕΚ είχαν έσοδα 993,3 δισ. δολάρια το 2014, ποσό που είναι μειωμένο κατά 11% σε σύγκριση με το 2013, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΠΕΚ. Η εξέλιξη αυτή έπληξε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των χωρών αυτών επειδή η μείωση στις εξαγωγές συνοδεύτηκε από αύξηση στις εισαγωγές.
Η μείωση των εσόδων πλήττει τις οικονομίες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών σε μια περίοδο που τα μέλη του ΟΠΕΚ αυξάνουν την παραγωγή, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους. Τη στρατηγική αυτή την έχει εκπονήσει η Σαουδική Αραβία που προτιμά μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς αντί για υψηλότερες τιμές.
Στις 5 Ιουνίου οι χώρες του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητη την ημερήσια παραγωγή στα 30 εκατ. βαρέλια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αιτωλοακαρνανία: Απολογείται την Τετάρτη ο δράστης του φονικού – Τι ισχυρίζεται
- Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα
- Ιαπωνία: Στις 8 Φεβρουαρίου οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές
- Η συλλογή Prada Men’s Fall/Winter 2026 ήταν μια ερωτική επιστολή προς τη στιλπνή υπεροψία του οίκου
- Δήμος Αθηναίων: Νέα υπηρεσία εργασιακής συμβουλευτικής για άτομα στο φάσμα του αυτισμού
- Ο Πάπας σχεδιάζει μεγάλη λειτουργία στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» ως επιστέγασμα της επίσκεψής του στην Ισπανία