Επιστολή του δημάρχου Λέσβου σε Σουλτς και Γιούνκερ για το μεταναστευτικό
Με επιστολές του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιουνκερ, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ζητά βοήθεια για την αντιμετώπιση του δυσβάσταχτου για την τοπική κοινωνία αριθμού αφίξεων στο νησί, μεταναστών και προσφύγων.
Με επιστολές του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιουνκερ, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ζητά βοήθεια για την αντιμετώπιση του δυσβάσταχτου για την τοπική κοινωνία αριθμού αφίξεων στο νησί, μεταναστών και προσφύγων.
Ένα μικρό νησί 85.000 κατοίκων σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, έχει μετατραπεί σε σημείο εισόδου της Ευρώπης για χιλιάδες μετανάστες που φτάνουν εδώ κάθε μέρα. Όπως υποστηρίζει, «αναλάβαμε δράση γιατί πιστεύουμε στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης αλλά και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης ζωής. Αρχές οι οποίες αποτελούν τη θεμέλια λίθο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της. Σήμερα το νησί της Λέσβου αγωνίζεται να αποδείξει ότι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει» λέει ο δήμαρχος της Λέσβου.
Και καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες «να μην αφήσουν ένα μικρό νησί να σηκώσει το βάρος της εφαρμογής των ευρωπαϊκών πολιτικών. Πολιτικών οι οποίες θα έπρεπε να επιβάλουν στην Τουρκία να εφαρμόσει τις συνθήκες που έχει υπογράψει, καθώς και να συνεργαστεί στην εφαρμογή μιας αποτελεσματικής αποτρεπτικής πολιτικής σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης. Πολιτικές οι οποίες στερούνται συνοχής, αποτελεσματικότητας και συνεπώς αναγκάζουν εμάς να σηκώσουμε το βαρύ σταυρό ενός εγγενώς πολύπλοκου ζητήματος».
Ο δήμαρχος Λέσβου στην επιστολή του αναφέρει πως «όλους αυτούς τους μήνες, η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με εθελοντές από την τοπική κοινωνία, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα το οποίο ξεπερνά τις δυνατότητές μας κατά πολύ. Είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να αναλάβουμε δράση, γιατί δεν μπορούμε να ανεχτούμε την απώλεια άλλων ζωών, την απεχθή εκμετάλλευση των συνανθρώπων μας και τέλος, γιατί μεγαλώσαμε με τις ιστορίες των προγόνων μας, οι οποίοι έφυγαν από τη Μικρά Ασία για να σωθούν και ήρθαν στη Λέσβο ως πρόσφυγες και αυτοί».
«Η ψυχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε υπάρχει σήμερα στη Λέσβο είτε δεν υπάρχει πουθενά» διακηρύσσει ο κ. Γαληνός, υποστηρίζοντας πως «σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης, βιώνουμε την σκληρή εμπειρία της μοναξιάς και της εγκατάλειψης. Πρέπει να καταλάβετε όμως, πως το διακύβευμα είναι η ίδια η ψυχή της Ευρώπης».
Με την επιστολή του ο κ. Γαληνός κάνει έκκληση τους Ευρωπαίους ηγέτες «να αναλάβουν άμεση δράση σχετικά με το θέμα, δείχνοντας στην Διεθνή Κοινότητα και στον κόσμο ότι η Ένωση της αλληλεγγύης, της συμπόνιας και των κοινών Ευρωπαϊκών Αρχών έχει ακόμα μια καρδιά που χτυπά, και αυτή η καρδιά χτυπά στο ευρωπαϊκό σύνορο της Λέσβου».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μηνύματα ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για τα 17 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου – «Σημάδεψε μια γενιά»
- Γάζα: Η διεθνής δύναμη σταθεροποίησης πρέπει να αναπτυχθεί στην κίτρινη γραμμή, λέει η Αίγυπτος
- Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2025: Τα «Όσκαρ» της ελληνικής ναυτιλίας
- Παναθηναϊκός: Με Λαφόν η αποστολή κόντρα στην ΑΕΛ Novibet (pic)
- Η Shein αντεπιτίθεται – Κατηγορεί τη Γαλλία για «κυνήγι μαγισσών»
- Τυράκι… κατευνασμού στους αγρότες και καρφί σε Τσίπρα από τον Μητσοτάκη