Ο Νετανιάχου ανέτρεψε «απαρτχάιντ» σε λεωφορεία μόνο για Παλαιστίνιους
Λίγες ώρες αφού τέθηκε πιλοτικά σε εφαρμογή, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου ανέτρεψε αμφιλεγόμενο μέτρο ασφαλείας που απαγόρευε σε Παλαιστίνους της Δυτικής Όχθης να επιστρέφουν στα σπίτια τους με λεωφορεία στα οποία επέβαιναν Ισραηλινοί. Το μέτρο ασφαλείας είχε αρχικά προταθεί από ομάδες εποίκων και τελικά υιοθετήθηκε σε δοκιμαστική βάση, αλλά προκάλεσε σωρεία επικρίσεων από όλο το πολιτικό φάσμα.
Λίγες ώρες αφού τέθηκε πιλοτικά σε εφαρμογή, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου ανέτρεψε αμφιλεγόμενο μέτρο ασφαλείας που απαγόρευε σε Παλαιστίνους της Δυτικής Όχθης να επιστρέφουν στα σπίτια τους με λεωφορεία στα οποία επέβαιναν Ισραηλινοί.
Το μέτρο ασφαλείας είχε αρχικά προταθεί από ομάδες εποίκων και τελικά υιοθετήθηκε σε δοκιμαστική βάση, αλλά προκάλεσε σωρεία επικρίσεων από όλο το πολιτικό φάσμα.
Κάθε ημέρα, πλήθος Παλαιστίνιων από τη Δυτική Όχθη περνούν τα σημεία ελέγχου και πηγαίνουν στις ισραηλινές περιοχές για να δουλέψουν. Μέχρι τώρα, η επιστροφή τους το βράδυ μπορούσε να γίνει με όποιον τρόπο και διαμέσου οποιουδήποτε σημείου ελέγχου ήθελαν.
Όπως αναφέρει η Haaretz, αρκετοί από αυτούς επέλεγαν για την επιστροφή αστικά λεωφορεία που συνέδεαν τις ισραηλινές περιοχές με τον ισραηλινό οικισμό του Αριέλ στη Δυτική Όχθη.
Με το νέο μέτρο που τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή για τρεις μήνες, αυτό πλέον θα απαγορευόταν. Επίσης, οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης θα έπρεπε να επιστρέφουν μέσω του ίδιου σημείου ελέγχου που είχαν περάσει το πρωί.
Τελικά, το μεσημέρι της Τετάρτης το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως ακύρωσε το μέτρο.
Η ομάδα εποίκων που ζητούσε τον διαχωρισμό επικαλείτο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και «σεξουαλικής παρενόχλησης» γυναικών οδηγών.
Το μέτρο είχε προκαλέσει αντιδράσεις από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Γιτζάκ Χέρτσογκ να μιλά για «κηλίδα στην εικόνα της χώρας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Είναι σκάνδαλο που αγγίζει και την κυβέρνηση» – Τι λένε τα κόμματα για την υπόθεση Παναγόπουλου
- Για αυτό αλλάζει πρόεδρο η Μπαρτσελόνα
- Η Μάργκο Ρόμπι φόρεσε ένα δερμάτινο σετ μεγαλύτερο σε ηλικία από αυτήν – Αλλά τα παπούτσια της έκλεψαν την παράσταση
- Ουκρανία: Μειώνουν την πυρηνική παραγωγή λόγω επιθέσεων – Χτύπημα Κιέβου σε ρωσικό εργοστάσιο πυραυλικού καυσίμου
- Ο EFSA υπέρ του εμβολιασμού για την ευλογιά των αιγοπροβάτων – «Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη η κυβέρνηση», λέει ο Β. Κόκκαλης
- Αβέβαιο το μέλλον του Κουζμίνσκας στην ΑΕΚ: «Ψάχνεται να φύγει» (pic)