Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι ενδιαφέρουσες εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε

Οι ενδιαφέρουσες εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε

Εκθέσεις με διεθνές «άρωμα», που φέρνουν το ελληνικό κοινό σε επαφή με την Κίνα, εικαστικοί χωρίς ταμπού, φωτογραφίες γυμνών Ασιατών, η Αθήνα μέσα από τα μάτια ξένων, η Αθήνα του ’60 και η έβδομη τέχνη, περιλαμβάνονται στο εικαστικό «μενού» του μήνα. Εξερευνά κουλτούρες και πολιτισμούς, και μέσα από τη ζωγραφική της πραγματοποιεί ένα διαφορετικό «ταξίδι». […]

Εκθέσεις με διεθνές «άρωμα», που φέρνουν το ελληνικό κοινό σε επαφή με την Κίνα, εικαστικοί χωρίς ταμπού, φωτογραφίες γυμνών Ασιατών, η Αθήνα μέσα από τα μάτια ξένων, η Αθήνα του ’60 και η έβδομη τέχνη, περιλαμβάνονται στο εικαστικό «μενού» του μήνα.

Εξερευνά κουλτούρες και πολιτισμούς, και μέσα από τη ζωγραφική της πραγματοποιεί ένα διαφορετικό «ταξίδι». Η ζωγράφος Λουκία Κωνσταντίνου εγκαινιάζει την Τετάρτη 22 Απριλίου την έκθεση με τίτλο, «Ελληνικά Τοπία – 希腊景色» (Ελληνικά Τοπία με κινέζικο τρόπο ζωγραφικής), στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης».

Προσεγγίζει νέες τεχνικές, και το έργο της είναι δουλεμένο με κινέζικο μελάνι και τέμπερες σε κινέζικο χαρτί. Εξετάζει το κατά πόσο μπορεί το κινεζικό στοιχείο να παρεισφρήσει στην ελληνική κουλτούρα, καθώς και τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς. Μέσα από τη δουλειά της η κ. Κωνσταντίνου αναδεικνύει πώς μπορεί να επικοινωνήσει η Ελλάδα με την Κίνα, ενώ την απασχολούν οι συνήθειες διαφορετικών λαών.

Μπορεί, όπως αναφέρει η ζωγράφος στο in.gr, «οι δύο λαοί να είναι διαφορετικοί, έχουν όμως και κοινά». Τις ομοιότητες αυτές μεταξύ των χωρών τις εντοπίζει στη φιλοσοφία και στον πολιτισμό. Τη γοητεύουν οι ιδιαιτερότητες των δύο αυτών αρχαίων πολιτισμών, ενώ εδώ και μερικά χρόνια ασχολείται με την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας.

Φωτογραφίζει φίλους του γυμνούς, κάθε του δουλειά είναι και μια αφήγηση, δεν έχει ταμπού και είναι ένας σύγχρονος ποιητής. Ο 28χρονος Κινέζος, Ρεν Χανγκ, φέρνει τον δικό του επαναστατικό και πρωτότυπο αέρα στην Ελλάδα μέσα από έκθεσή του στην γκαλερί Atopos, σε επιμέλεια Βασίλη Ζηδιανιάκη, που εγκαινιάζεται στις 22 Απριλίου.

Ο φωτογράφος, που έχει εκδηλώσει την αγάπη του για τα ελληνικά τοπία, επιλέγει Ασιάτες για μοντέλα, με το γυμνό να «χτυπά» ρηξικέλευθα στο μάτι.

Μπορεί η δουλειά του έχει δεχθεί μια σειρά από επικρίσεις στη χώρα του, ο Χανγκ όμως δεν διστάζει να φωτογραφίζει με προοδευτική ματιά. Σύμφωνα, με τον Βασίλη Ζηδιανάκη, ο οποίος μίλησε στο in.gr, η δουλειά του καλλιτέχνη δημιουργεί δύο στρατόπεδα. Ορισμένοι προσεγγίζουν με ελευθερία το έργο του, και άλλοι με «επικίνδυνο πουριτανισμό».

Υπάρχουν και εκείνοι που μιλούν για «ωμό ρεαλισμό», ο κ. Ζηδιανάκης όμως εξετάζει τη δουλειά του καλλιτέχνη μέσα από ένα λυρικό πρίσμα, έχοντας στο νου του ότι είναι ο Χανγκ είναι και ποιητής.

Στην έκθεση της γκαλερί Atopos θα εκτεθούν τρεις φωτογραφίες του Χανγκ με φόντο ελληνικά τοπία. Όπως είπε και ο επιμελητής της, την γκαλερί ενδιαφέρει το γυμνό σώμα ως θέμα εξερεύνησης στην τέχνη, όπως και η εικόνα στη «μεταφωτογραφική εποχή», που το πειραγμένο σώμα, τα φίλτρα και τα εφέ έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή παρουσιάζει την ατομική εικαστική έκθεση του Vincent Besnard με τίτλο «Δράσεις και Αποδράσεις» από τις 7 έως τις 23 Μαΐου 2015. Ο Vincent Besnard ταξιδεύει ακατάπαυστα και είναι σε συνεχή επαφή με τα τοπία της Μεσογείου, της κεντρικής και νότιο-ανατολικής Ευρώπης.

Η δύση και η ανατολή του ήλιου στα μέρη όπου ταξιδεύει του γεννούν αισθήματα που ανακαλούν ήχους, γεύσεις και εμπειρίες από τη καθημερινότητά του. Οι αναμνήσεις αυτές είναι και η κύρια πηγή έμπνευσής του. Αισθήματα που δεν μπορεί να εκφράσει λεκτικά, τα αντανακλά με εξπρεσιονιστικό τρόπο με λάδι σε μουσαμά, ταξιδεύοντάς μας με τη σειρά του σε έναν ζωηρό κόσμο γεμάτο φως και σκιές που δημιουργείται από φυσικά και αστικά τοπία.

Σύμμαχός του είναι η νύχτα, η μέρα και τα πορφυρά χρώματα της ζωής. Η έκθεση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα προς όφελος του Συνδέσμου Victor Artant ΝΙΚΗ (www.victorartant.gr) που απασχολεί, ως επί το πλείστον, παιδιά με αυτισμό με αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Για αυτό τον σκοπό διοργανώθηκαν τρία καλλιτεχνικά εργαστήρια όπου παιδιά με αυτισμό του Συνδέσμου Victor Artant ΝΙΚΗ δημιούργησαν εικαστικά έργα υπό την καθοδήγηση ενός εικαστικού και θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της προσαρτημένης έκθεσης «Τέχνη και Αυτισμός».

Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο «δημιουργούν» την Αθήνα χωρίς να την έχουν επισκεφτεί ποτέ. Πίνακες, γλυπτά, βίντεο, κολάζ και άλλες εικαστικές μορφές, βρίσκονται στην έκθεση Παράξενες Πόλεις: Αθήνα (Strange Cities: Athens), που φιλοξενείται στη Διπλάρειο Σχολή (πλατεία Θεάτρου 3). Από τη Δευτέρα 20 Απριλίου λειτουργεί καθημερινά από τις 12:00 έως τις 21:00, με ελεύθερη είσοδο.


Το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε συνεργασία με την ομάδα επιμελητών Double Decker από το Λονδίνο και το αρχιτεκτονικό γραφείο Spacelab Architecture με έδρα την Αθήνα, δημιούργησαν την έκθεση με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα ως μια πόλη ανοιχτή. Πηγή έμπνευσης των καλλιτεχνών από την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα και τα τζιτζίκια μέχρι… το Σάο Πάολο.

Έκθεση με νοσταλγικές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες μιας ξεχασμένης Ελλάδας με άρωμα ’60 εγκαινιάζεται την Πέμπτη 23 Απριλίου στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Η έκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, τον σημαντικό Βρετανό φωτογράφο και κινηματογραφιστή Wolf Suschitzky.

Ο φωτογράφος Wolf Suschitzky βρέθηκε στην Ελλάδα το 1960 και αποτύπωσε με το φακό του τον ελληνικό χώρο, τις ασχολίες και τις παραδόσεις που τον περιβάλλουν, λίγο πριν την αναπόφευκτη αλλοίωσή του.

Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν συνεπώς, τόσο μια καταγραφή, όσο και μια νοσταλγική απεικόνιση μιας ξεχασμένης Ελλάδας. Στη μαγεία της κινηματογραφικής αίθουσας και της 7ης Τέχνης μας ταξιδεύει η νέα έκθεση του Φραγκίσκου Δουκάκη που κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Σινεμά ο Απόλλων» εγκαινιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά στις 22 Απριλίου.

Ο καταξιωμένος εικαστικός καλλιτέχνης με οδηγό τις μνήμες του από την παιδική και νεανική του ηλικία, τότε που γοητευμένος ανακάλυπτε τον κόσμο του σινεμά, δημιούργησε μια νέα σειρά έργων, όπου η σκοτεινή αίθουσα, το φως της μεγάλης οθόνης, οι σταρ του Χόλιγουντ, αυτός ο ίδιος ο κινηματογράφος αναδεικνύεται στο μεγάλο πρωταγωνιστή της δουλειάς.

Η συγκεκριμένη ενότητα έργων είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Φραγκίσκου Δουκάκη «Ταξίδια μνήμης και αναμνήσεων», το πρώτο μέρος της οποίας, με τίτλο «Το τοπίο της ΣΕΚ- Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους», όπου ο καλλιτέχνης έκανε κατάδυση σ έναν ακόμα προσφιλή τόπο μνήμης, παρουσιάστηκε πέρσι το Μάιο στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη.

Εγκαίνια 22 Απριλίου 8.00 μ.μ.
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά: Φίλωνος 29, Πειραιάς
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 π.μ–2.00μ.μ. και 6.00-10.00 μ.μ., Σάββατο- Κυριακή 10.00 π.μ. – 2.00μ.μ.


Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

entertainment.in.gr

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024