Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Μαριάν Ταρντιέ για το «Σε Επιφυλακή» και την Αντέλ Εξαρχόπουλος

Η Μαριάν Ταρντιέ για το «Σε Επιφυλακή» και την Αντέλ Εξαρχόπουλος

Ένας νεαρός που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα στη Γαλλία, κάνοντας μια δουλειά που δεν του αρέσει βρίσκεται στο επίκεντρο της ταινίας της Μαριάν Ταρντιέ Σε Επιφυλακή. Η σκηνοθέτης της ταινίας μιλά στο in.gr για το μέλλον της Ευρώπης και τους δύο πρωταγωνιστές της ταινίας της: τον Ρεντά Κατέμπ και την ελληνικής καταγωγής, Αντέλ Εξαρχόπουλος.

Ένας νεαρός που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα στη Γαλλία, κάνοντας μια δουλειά που δεν του αρέσει βρίσκεται στο επίκεντρο της ταινίας της Μαριάν Ταρντιέ Σε Επιφυλακή. Η σκηνοθέτης της ταινίας μιλά στο in.gr για το μέλλον της Ευρώπης και τους δύο πρωταγωνιστές της ταινίας της: τον Ρεντά Κατέμπ και την ελληνικής καταγωγής, Αντέλ Εξαρχόπουλος.

  • Η ταινία αναφέρεται στις προσπάθειες ενός άνδρα να βρει τη θέση του στον κόσμο. Αποτελεί και ένα σχόλιο για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη;

Δεν έγραψα αυτή την ιστορία σκεφτόμενη την Ευρώπη. Αλλά φυσικά, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Σερίφ επισημαίνουν τις δυσκολίες στην Ευρώπη, ιδιαίτερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι, οι οποίοι συχνά είναι άνεργοι και ζουν ακόμα στο σπίτι των γονιών τους.

  • Η ταινία σας αναφέρεται σε μία πολυπολιτισμική Γαλλία. Αλλά ακόμα και ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έκανε λόγο για ένα «εδαφικό, κοινωνικό και εθνικό απαρτχάιντ στη Γαλλία» και παραδέχθηκε τις δυσκολίες των μεταναστών να ενταχθούν στην κοινωνία. Σε μία περίοδο που οι αριθμοί των μεταναστών αυξάνονται στην Ευρώπη, πώς θα γίνει δυνατό να επιτευχθεί αυτή η ενσωμάτωση;

Το ζήτημα για τη δεύτερη ή την τρίτη γενιά μεταναστών στη Γαλλία είναι διαφορετικό από το ζήτημα της εισροής νέων μεταναστών –που δεν αποτελεί θέμα της ταινίας μου. Εγώ μεγάλωσα σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία, εάν δείτε τις σχολικές μου φωτογραφίες, θα δείτε παιδιά από όλο τον κόσμο που τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους. Η Γαλλία έχει ήδη ενσωματώσει πολλούς μετανάστες από την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία (όπως ο Μανουέλ Βαλς), αλλά φυσικά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τα πράγματα έχουν γίνει πιο περίπλοκα. Αν και αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος. Εάν γνώριζα τι έπρεπε να γίνει, θα γινόμουν πολιτικός. Αλλά δεν είμαι. Από τη μία, είμαι αισιόδοξη γιατί βλέπεις πολλά μεικτά ζευγάρια, ολοένα και περισσότερους μετανάστες δεύτερης γενιάς που καταφέρνουν να βρουν καλές θέσεις εργασίας. Ωστόσο,είμαι και απαισιόδοξη γιατί η κατάσταση στα προάστια γίνεται όλο και πιο απελπιστική.

  • Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Ρεντά Κατέμπ; Τι έφερε στον ρόλο;

Ο Ρεντά Κατέμπ είναι ένας υπέροχος ηθοποιός, δυνατός, προσπαθεί πάντα να ρισκάρει, αποφεύγει να επαναλαμβάνεται, πάντα αναζητά κάτι, πάντα «παρών» στο γύρισμα. Καταφέρνει να δημιουργήσει έναν όμορφο, σύνθετο, σκοτεινό και παράλληλα φωτεινό χαρακτήρα με μία απίστευτη παρουσία. Η ταινία, εξαιτίας του, γίνεται πιο διεισδυτική και διαθέτει μεγαλύτερη ένταση από αυτή που είχα φανταστεί.

  • Η Αντέλ Εξαρχόπουλος ήταν μία πολύ καλή, αλλά όχι πολύ γνωστή ηθοποιός όταν ξεκινήσατε να δουλεύετε μαζί της. Λίγο αργότερα, η ταινία «Η Ζωή της Αντέλ» και η ίδια η Αντέλ βίωσαν έναν θρίαμβο στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Πώς ήταν να βλέπετε αυτή την πορεία και πώς αυτό βοήθησε το «Σε Επιφυλακή»;

Έχετε δίκιο, ήταν τελείως τρελό να βλέπω την Αντέλ να ανεβαίνει στο κόκκινο χαλί στις Κάννες, να κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα, μόλις μία εβδομάδα μετά το τέλος των γυρισμάτων. Ήταν περίεργο για εμάς όταν πήγαμε την επόμενη χρονιά στις Κάννες, επειδή ο κόσμος περίμενε την επόμενη ταινία της Αντέλ, αλλά το Σε Επιφυλακή είναι η ταινία του Ρεντά Κατέμπ. Η Αντέλ είναι υπέροχη σε αυτήν, αλλά έχει έναν δεύτερο ρόλο. Ανησυχούσα για αυτή την παρανόηση. Ευτυχώς, στο τέλος όλοι μίλησαν με πολύ καλά λόγια για την ερμηνεία του Ρεντά και πέρυσι ήταν η χρονιά του στη Γαλλία. Είχε τρεις ταινίες στις Κάννες, επτά ταινίες στις γαλλικές αίθουσες, κέρδισε βραβείο Σεζάρ. Όλα αυτά βοήθησαν το Σε Επιφυλακή.

  • Έχετε αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη δουλειά σας;

Η επόμενη ταινία μου θα αφορά μια νεαρή γυναίκα και τον αδελφό της. Θα ήθελα πολύ να σας πω περισσότερα, αλλά είναι πολύ νωρίς!

Η ταινία «Σε Επιφυλακή» θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 23 Απριλίου σε διανομή Strada Films.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024