Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παράσταση από γερμανούς δημοσιογράφους κατά της ισλαμοφοβίας

Παράσταση από γερμανούς δημοσιογράφους κατά της ισλαμοφοβίας

Απαντούν στο ρατσισμό με σάτιρα. Γερμανοί δημοσιογράφοι αποφάσισαν να ορθώσουν τοίχο ενάντια στην ισλαμοφοβία και να δημιουργήσουν μια παράσταση, μετά τα προσβλητικά γράμματα που δέχτηκαν. Οι ύβρεις «ήρθαν» επειδή το επίθετό τους δεν έμοιαζε με γερμανικό, αλλά με μουσουλμανικό.

Απαντούν στο ρατσισμό με σάτιρα. Γερμανοί δημοσιογράφοι αποφάσισαν να ορθώσουν τοίχο ενάντια στην ισλαμοφοβία και να δημιουργήσουν μια παράσταση, μετά τα προσβλητικά γράμματα που δέχτηκαν. Οι ύβρεις «ήρθαν» επειδή το επίθετό τους δεν έμοιαζε με γερμανικό, αλλά με μουσουλμανικό.

«Μπορεί να γράφεις καλά, αλλά πρέπει να εγκαταλείψεις τη Γερμανία», «λαθραίοι τζιχαντιστές», «απειλή για τη δημοκρατία», είναι μερικές από τις φράσεις που με χιούμορ οι δημοσιογράφοι εκθέτουν στο σόου τους, Hate Poetry night, στο Βερολίνο.

Το σόου γεννήθηκε όταν η πρώην δημοσιογράφος, Εμπρού Τάστντεμιρ, είδε έναν φίλο της να στέλνει ισλαμοφοβικό μήνυμα στο Facebook. Έτσι αποφάσισε να ερευνήσει το θέμα, βρήκε αρκετούς δημοσιογράφους με παραπλήσιες ιστορίες, και πειραματίστηκαν μέσα από μια περφόρμανς. Η πρώτη παράσταση έλαβε χώρα στο Βερολίνο το 2011.

«Από την αρχή σημείωσε μεγάλη απήχηση», είπε η εμπνεύστρια του εγχειρήματος η οποία παρομοιάζει την εμπειρία αυτή με την καθαρτήρια δράση του Χαμάμ, που στο τέλος «νιώθεις ότι έχεις αποβάλλει κάθε άχρηστο στοιχείο».

Η παράσταση έρχεται να δώσει το δικό της «μάθημα», με την ισλαμοφοβική έξαρση να έχει δείξει το πρόσωπό της. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid, τον περασμένο Νοέμβριο, το 61% των Γερμανών δήλωσε ότι το Ισλάμ δεν έχει θέση στη Δύση, ενώ το 40% σημείωσε ότι οι Μουσουλμάνοι τούς δημιουργούν συναισθήματα αποξένωσης στην ίδια τους την πατρίδα. Το κύμα φόβου και οργής που έχει δημιουργηθεί επιβεβαιώνει και το πλήθος διαμαρτυριών από το κίνημα Pegida τον περασμένο χειμώνα.

Έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, το Hate Poetry night «ταξίδεψε» το Δεκέμβριο στη Δρέσδη για να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση που επικρατεί στις αντιισλαμικές πορείες.

«Όταν 15.000 άνθρωποι παίρνουν τους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων, κάτι πηγαίνει στραβά», δηλώνει στον Guardian ο συντάκτης της Die Zeit και μέλος της παράστασης, Γιασίν Μάσαρμπας, με πατέρα Ιορδανό.

Οι δημοσιογράφοι που ήταν οι παραλήπτες των εξωφρενικών μηνυμάτων μιλούν για μια «απελπισμένη» προσπάθεια ατόμων να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και για «κουλτούρα» του φόβου. Φόβος μήπως εξαπλωθούν οι μουσουλμανικής καταγωγής δημοσιογράφοι.

«Οι Μωαμεθανοί απειλούν τη δημοκρατία και γι’αυτό προτείνω να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την παραμονή τους», είναι ένα από τα «στολίδια» των μηνυμάτων.

Παρόλο που αντιλαμβάνονται την τραγικότητα της κατάστασης, οι δημοσιογράφοι δεν πτοούνται, αλλά με τη «θεραπεία» της σάτιρας στέλνουν τα δικά τους αντιρατσιστικά μηνύματα. Τους ανησυχεί, όμως, το γεγονός ότι οι αποστολείς των προσβολών προέρχονται από όλα τα τμήματα της κοινωνίας. Και οι μορφωμένοι είναι μέσα στη «λίστα», η οποία δεν στελεχώνεται αποκλειστικά από ακροδεξιές ομάδες.

Όλων των ειδών οι προσβολές έχουν κατακλύσει το «γραμματοκιβώτιο» των δημοσιογράφων. «Λαθραίοι τζιχαντιστές», «μυστικοί πράκτορες», είναι μερικά από τα πιο κλασικά σχόλια. Πολλοί, δε, έχουν ακούσει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Και το παραλήρημα δεν σταματά εκεί. Σχόλια του τύπου: «Δεν έχω τίποτα με τους Μουσουλμάνους όσο διαμένουν σε νεκροταφείο», «κατουράω στη μουσουλμανική σημαία σας», δίνουν και παίρνουν στην παράσταση.

Στο σόου τα συναισθήματα είναι αμφιλεγόμενα. Από τη μια μεριά το δυνατό γέλιο και από την άλλη οι ανάσες που προδίδουν σοκ.

Τα σκηνικά της παράστασης δεν παρεκκλίνουν από το ύφος του περιεχομένου των μηνυμάτων, με το ανατολίτικο και το γερμανικό κιτς να συνυπάρχουν στο σανίδι. Κουρδικές, τουρκικές, γερμανικές σημαίες, αφίσες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εικόνες του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, φωτογραφία του γερμανού ποδοσφαιριστή τουρκικής καταγωγής Μεσούτ Οζίλ και πανό του Charlie Hebdo, όλα σε μια σκηνή.

Ο επίλογος της τετράωρης, περίπου, παράστασης είναι όσο αιρετικός είναι και ο πρόλογός της:

«Μη νιώθετε άσχημα. Δεν πειράζει αυτή τη βραδιά να γελάσετε για το ρατσισμό», είναι η φράση με την οποία πέφτει η αυλαία.

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024