Ερντογάν: Πρώτα κατάθεση των όπλων του PKK, μετά μιλάμε για ειρήνη
Την επομένη της νέας έκκλησης Οτζαλάν για ειρήνη με την Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα κάνει κανένα επιπρόσθετο βήμα στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους αντάρτες όσο το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) δεν καταθέτει τα όπλα.
Την επομένη της νέας έκκλησης Οτζαλάν για ειρήνη με την Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα κάνει κανένα επιπρόσθετο βήμα στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους αντάρτες όσο το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) δεν καταθέτει τα όπλα.
«Η ειρήνη δεν είναι δυνατή υπό την απειλή των όπλων […] δε μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα περιβάλλον όπου οι υποσχέσεις συνεχώς δεν τηρούνται, παρά μόνο εφόσον υπάρξουν απτές αποφάσεις» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον τοπικών αξιωματούχων.
Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν κάλεσε το Σάββατο, με την ευκαιρία της κουρδικής Πρωτοχρονιάς (Νεβρόζ), τα μέλη του κινήματος να οργανώσουν συνέδριο με στόχο να τερματιστεί η εξέγερση εναντίον των τουρκικών αρχών που έχει στοιχίσει την ζωή σε 40.000 ανθρώπους από το 1984.
Τους τελευταίους μήνες, ο Ερντογάν ασκεί πιέσεις προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη με τους Κούρδους, με την ελπίδα να προσεγγίσει τους Κούρδους ψηφοφόρους και να κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων στην τουρκική Εθνοσυνέλευση προκειμένου να προωθήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα ενίσχυε τις εξουσίες του αρχηγού του Κράτους.
Ωστόσο ενώ πλησιάζει η ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες, αναγκάστηκε να σκληρύνει τη στάση του προκειμένου να μην χάσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους του, διατρέχοντας τον κίνδυνο να έλθει σε σύγκρουση με την κυβέρνησή του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- «Είναι ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις της γενιάς μας» – H Μάργκοτ Ρόμπι για τον Τζέικομπ Έλορντι στα Ανεμοδαρμένα Ύψη
- Διαδοχικές παρεμβάσεις Καραμανλή για αγροτικό και κρίση θεσμών – Τι θα πει για δύο θέματα που καίνε την κυβέρνηση
- Τα ωραία του «Αναστό»
- Τραγωδία ανοιχτά της Κρήτης: Νεκροί 18 μετανάστες μετά από ναυάγιο
- Νυχτερινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Παλαιό Φάληρο – Ποιοι δρόμοι κλείνουν
- Premier League: Καθάρισε τη Σάντερλαντ και πλησίασε την κορυφή η Σίτι, νέα «γκέλα» για την Τσέλσι


