ΚΕΕΛΠΝΟ: Αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης την τελευταία τριετία
Σημαντική αύξηση των περιστατικών φυματίωσης σε πληθυσμιακές ομάδες αυξημένου κινδύνου (κρατούμενοι, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, άτομα με HIV λοίμωξη) παρατηρήθηκε κατά την τελευταία τριετία στην Ελλάδα, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Σημαντική αύξηση των περιστατικών φυματίωσης σε πληθυσμιακές ομάδες αυξημένου κινδύνου (κρατούμενοι, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, άτομα με HIV λοίμωξη) παρατηρήθηκε κατά την τελευταία τριετία στην Ελλάδα, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Κατά την τελευταία δεκαετία δηλώνονται κατά μέσο όρο έξι νέα κρούσματα φυματίωσης ανά 100.000 πληθυσμού τον χρόνο, ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα παραμένει ασαφής, καθώς αρκετά περιστατικά εκτιμάται ότι δεν δηλώνονται.
«Το πρόβλημα της φυματίωσης εξακολουθεί να υπάρχει, και θα πρέπει να συνεχίζεται αμείωτη η προσπάθεια για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου» υπενθυμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωση στις 24η Μαρτίου.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το 2013 καταγράφηκαν παγκοσμίως 9.000.000 κρούσματα φυματίωσης, από τα οποία 360.000 στην Ευρώπη.
Το ίδιο έτος πέθαναν από φυματίωση 1,5 εκατ. άνθρωποι, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ωστόσο πάνω από 37 εκατομμύρια ασθενείς σώθηκαν χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία το διάστημα 2000-2013.
Περίπου 3 εκατ. άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, κυρίως άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (μετακινούμενοι πληθυσμοί, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ), άτομα με ΗΙV/AIDS, φυλακισμένοι, κ.λπ.) εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε διάγνωση και θεραπεία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο για το 2035 τη μείωση της επίπτωσης της φυματίωσης κατά 90% και μείωση των θανάτων 95%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συναγερμός στις σήραγγες των Τεμπών – Ακινητοποιήθηκε αυτοκίνητο που έβγαζε καπνούς
- Η μεγάλη των πλούσιων φυγή: Γιατί τα Family Offices αποσύρουν επενδύσεις από τις ΗΠΑ
- Ο Καρλ Λάγκερφελντ και η άτυχη «χρυσή κληρονόμος» – Η γάτα του, η Σουπέτ
- ΠΑΣΟΚ: Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας περνάει από τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων
- Η μεγαλειώδης φιέστα της Παρί Σεν Ζερμέν: Το Παρίσι υποδέχθηκε την πρωταθλήτρια Ευρώπης (vid+pics)
- Καιρός: Ζέστη και άνοδος της θερμοκρασίας με 34άρια από Δευτέρα
