Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τάνακιλ Λε Κλερκ, η άτυχη μπαλαρίνα

Τάνακιλ Λε Κλερκ, η άτυχη μπαλαρίνα

Υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες χορεύτριες του αμερικανικού μπαλέτου, μούσα για τον Τζορτζ Μπαλανσίν και πηγή έμπνευσης για τον Τζερόμ Ρόμπινς. Η Τάνακιλ Λε Κλερκ -Τάνι για τους φίλους της- ήταν, όμως, άτυχη. Στο αποκορύφωμα της καριέρας της προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα. Ένα ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία της.

Υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες χορεύτριες του αμερικανικού μπαλέτου, μούσα για τον Τζορτζ Μπαλανσίν και πηγή έμπνευσης για τον Τζερόμ Ρόμπινς. Η Τάνακιλ Λε Κλερκ -Τάνι για τους φίλους της- ήταν, όμως, άτυχη. Στο αποκορύφωμα της καριέρας της προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα. Ένα ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία της.

Η αύρα της θύμιζε εκείνη της Όντρεϊ Χέμπορν. Αδύνατη, με μακριά πόδια -σαν ελαφίνα- και αποφασιστικό βλέμμα, η Τάνι εντυπωσίαζε το κοινό στα μεγάλα θέατρα του πλανήτη με τις κομψές κινήσεις της και το δραματικό της ύφος.

Από όταν ήταν στην σχολή Μπαλέτου τράβηξε την προσοχή του σπουδαίου χορογράφου Τζορτζ Μπαλανσίν. Φήμες θέλουν τον Μπαλανσίν να περιδιαβαίνει στους διαδρόμους της σχολής και να συναντά την 14χρονη τότε Λε Κλερκ έξω από την αίθουσα διδασκαλίας. Όταν τη ρώτησε γιατί δεν είναι στο μάθημα, εκείνη του απάντησε με ύφος: «Με πέταξαν έξω».

Είχε γεννηθεί στο Παρίσι το 1929. Η μητέρα της ήταν Αμερικανίδα και ο πατέρας της, Ζακ Λε Κλερκ γάλλος ποιητής και συγγραφέας. Ο πατέρας της φαίνεται πως εγκατέλειψε την οικογένεια όταν η Τάνι ήταν μικρή σε ηλικία. Σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε να ασχολείται με το μπαλέτο.

Ο Μπαλανσίν μαγεύτηκε από τη νεαρή μαθήτρια και σύντομα την έκανε πρωταγωνίστρια στα έργα του και σύζυγό του –την τέταρτη κατά σειρά χορεύτρια σύζυγό του. Στο La Valse, η Τάνι χορεύει πυρετωδώς με τον θάνατο, ο οποίος στο τέλος νικά.

Σε ένα τραγικό γύρισμα της τύχης, η 15χρονη Τάνι θα εμφανιζόταν στην παράσταση Resurgence, ένα μικρό κομμάτι που είχε φτιάξει ο Μπαλανσίν για μια φιλανθρωπική εκδήλωση. Σε αυτό, ένας χαρακτήρας, ο Πόλιο (πολιομυελίτιδα) εμφανιζόταν και φαινόταν να οδηγεί σε παράλυση τη νεαρή πρωταγωνίστρια. Εκτός από την Τάνι στον κεντρικό ρόλο, στον ρόλο της πολιομυελίτιδας εμφανιζόταν ο ίδιος ο Μπαλανσίν. Ο χορογράφος θα θεωρούσε το γεγονός αυτό ως οιωνό.

Έχοντας εμφανιστεί σε πολλές παραστάσεις, ανάμεσά τους και στο Απομεσήμερο ενός Φαύνου του Τζερόμ Ρόμπινς, καθώς και στο Western Symphony η Τάνι συμμετείχε στη διεθνή περιοδεία του θιάσου του Μπαλανσίν. Στη διάρκεια της περιοδείας αυτής προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτη σε ηλικία 27 ετών. Η είδηση αυτή προκάλεσε σοκ στον κόσμο του μπαλέτου, που δεν θα έβλεπε πια ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του να χορεύει.

Η Τάνι είχε αποφασίσει να μην κάνει το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο θίασο. Για επτά μήνες μετά τη διάγνωσή της έμεινε σε νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, μέσα σε έναν σιδερένιο πνεύμονα.

Ο Μπαλανσίν έμεινε δίπλα της και προσπάθησε να τη βοηθήσει να περπατήσει –γιατί όχι και να χορέψει;- ξανά. Δεν θα κατάφερνε τίποτε από τα δύο. Με τον Μπαλανσίν έμειναν παντρεμένοι μέχρι το 1969.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, η Τάνι Λε Κλερκ έγραψε δύο βιβλία, αποφάσισε να διδάξει στην Σχολή Χορού του Χάρλεμ και πήγαινε συχνά να παρακολουθήσει παραστάσεις μπαλέτου.

Αν και οι γιατροί είχαν πει αρχικά ότι δεν θα έφτανε ούτε μέχρι τα 40 της, η Τάνι Λε Κλερκ πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Η καριέρα της υπήρξε σύντομη, αλλά η επιρροή της υπήρξε μεγάλη.

Η ιστορία της Τάνακιλ Λε Κλερκ βρίσκεται στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ «Το Απομεσήμερο ενός Φαύνου: Τάνακιλ Λε Κλερκ της Νάνσι Μπουίρσκι» που προβλήθηκε στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Αγγελική Στελλάκη


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024