Μελέτη εξηγεί γιατί δε μας αρέσει η Δευτέρα
Είναι γεγονός ότι σε κάνεναν δεν αρέσει η Δευτέρα, η πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας. Βρετανοί ερευνητές τεκμηριώσαν επιστημονικά γιατί η Δευτέρα είναι η χειρότερη μέρα.
Είναι γεγονός ότι σε κάνεναν δεν αρέσει η Δευτέρα, η πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας. Βρετανοί ερευνητές τεκμηριώσαν επιστημονικά γιατί η Δευτέρα είναι η χειρότερη μέρα.
Ο Δρ Τζέισον Έλλις και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Northumbria της Μ. Βρετανίας διαπίστωσαν ότι το ένα τέταρτο των Βρετανών υποφέρει από κυριακάτικη αϋπνία, η οποία πηγάζει από την ανησυχία που προκαλεί στο άτομο η επικείμενη έναρξη της εργασιακής εβδομάδας.
Και δεν είναι μόνο οι επαγγελματικές υποχρεώσεις που προκαλούν φοβίες, αλλά η μετακίνηση από και προς τη δουλειά δεν αφήνει το 10% των Βρετανών να απολαύσει έναν ήρεμο κυριακάτικο ύπνο.
Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Tune Hotels Group, κατά μέσο όρο οι Βρετανοί κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες, μιάμισι ώρα λιγότερο από τις οκτώ που συστήνουν οι γιατροί. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς κοιμούνται τέσσερις ή και λιγότερες ώρες.
«Κατά κανόνα, ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται οκτώ ώρες βραδινού ύπνου για να ξεκουραστεί. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που κάνουν ιδιαίτερα απαιτητικές σωματικά και πνευματικά δουλειές», εξηγεί ο Δρ Έλλις.
«Η κυριακάτικη αϋπνία είναι κάτι που παρατηρούμε συχνά και δεν θα πρέπει να το αφήνουμε χωρίς θεραπεία. Γενικώς, τα ζητήματα του ύπνου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως, ακόμα και όταν αφορούν μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας, καθώς μακροπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσουν και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας», καταλήγει ο ερευνητής.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ – Γαλλία και Βρετανία αρνούνται ότι ήξεραν για την επίθεση στο Ιράν
- Η αντίδραση της Ρωσίας και της Κίνας στην επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν
- Ιράν: Απειλεί να μην αγωνιστεί στο Μουντιάλ μετά τις επιθέσεις!
- Οβιέδο – Ατλέτικο Μαδρίτης 0-1: «Απόδραση» στις καθυστερήσεις για τους «ροχιμπλάνκος»
- ΗΠΑ: Η έλλειψη σοβαρότητας του Ιράν στις συνομιλίες δεν άφησαν άλλη επιλογή στον Τραμπ παρά να επιτεθεί
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.03.2026]
