Ανακαλύφθηκαν άνθρωποι με φυσική αντοχή στο αρσενικό
Σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν τον πρώτο ανθρώπινο πληθυσμό με φυσική αντοχή στην τοξική χημική ουσία αρσενικό. Τα άτομα αυτά ζουν στην οροσειρά των Άνδεων, από την πλευρά της Αργεντινής και η ιδιαιτερότητά τους αποδίδεται στην μετάλλαξη του γονιδίου AS3MT στο χρωμόσωμα 10.
Σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν τον πρώτο ανθρώπινο πληθυσμό με φυσική αντοχή στην τοξική χημική ουσία αρσενικό. Τα άτομα αυτά ζουν στην οροσειρά των Άνδεων, από την πλευρά της Αργεντινής και η ιδιαιτερότητά τους αποδίδεται στην μετάλλαξη του γονιδίου AS3MT στο χρωμόσωμα 10.
Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Molecular Biology and Evolution, επιστημονική ομάδα Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, με επικεφαλής την Δρ Κάριν Μπρόμπεργκ, ανέλυσε δείγματα DNA από 124 γυναίκες που είχαν γεννηθεί και ζήσει στην συγκεκριμένη περιοχή.
Η ανάλυση αποκάλυψε την προστατευτική μετάλλαξη του γονιδίου AS3MT στο χρωμόσωμα 10, η οποία συνέβη πριν από 7.000 έως 10.000 χρόνια, και χάρη στην οποία οι κάτοικοι έχουν αντοχή σήμερα στο αρσενικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και χιλιάδες χρόνια, σε ορισμένες περιοχές των Άνδεων οι άνθρωποι εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα αρσενικού, εξαιτίας ενός φυσικού φαινομένου που συμβαίνει, όταν το αρσενικό που βρίσκεται στο ηφαιστειακό βραχώδες υπόστρωμα, απελευθερώνεται στα υπόγεια ύδατα.
Λόγω της συνεχούς έκθεσης στην ουσία, ο οργανισμός των κατοίκων έχει προσαρμοστεί, ώστε να ανέχεται το αρσενικό, ουσία κατ’ εξοχήν επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά και για τους ανθρώπους στο απόγειο της αναπαραγωγικής ηλικίας τους.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δεν προλαβαίνει να αγωνιστεί στο All Star Game ο Αντετοκούνμπο – Θα συμμετάσχει με διαφορετική ιδιότητα
- LIVE: Μπρέντφορντ – Άρσεναλ
- Από τα μερεμέτια, στα Επείγοντα: Διαφωνία για κακοτεχνίες κατέληξε σε ξυλοδαρμό
- Μάρτιν Σκορσέζε – Λεονάρντο Ντι Κάπριο: Το «What Happens at Night» μπαίνει σε τροχιά γυρισμάτων
- Αγρότες: Αντίστροφη μέτρηση για την «κάθοδο» στο Σύνταγμα – Τι ώρα φτάνουν, ποιοι δρόμοι κλείνουν
- Εθνική Ελλάδας: Τι «κυνηγάει» μέσω του Nations League και ενόψει προκριματικών του Euro 2028


