
OHE: «Βάρβαρες τρομοκρατικές πράξεις» οι καταστροφές αρχαίων από την ISIS
Τις «βάρβαρες τρομοκρατικές πράξεις» στο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος καταδίκασε σε ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφερόμενο μεταξύ άλλων στην καταστροφή των ανεκτίμητης αξίας αρχαιοτήτων στο Μουσείο της Μοσούλης.
Τις «βάρβαρες τρομοκρατικές πράξεις» στο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος καταδίκασε σε ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφερόμενο μεταξύ άλλων στην καταστροφή των ανεκτίμητης αξίας αρχαιοτήτων στο Μουσείο της Μοσούλης.
Σε βίντεο που ανήρτησε η εξτρεμιστική οργάνωση, οι τζιχαντιστές εμφανίζονται να καταστρέφουν με βαριοπούλες αρχαία ασσυριακά αγάλματα και γλυπτά που χρονολογούνται στον 7ο π.Χ. αιώνα, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν σύμβολα ειδωλολατρίας.
«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τις συνεχιζόμενες βάρβαρες τρομοκρατικές ενέργειες του ΙΚ στο Ιράκ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, και επαναλαμβάνεται ότι η οργάνωση «πρέπει να ηττηθεί και πρέπει να παταχθεί η μισαλλοδοξία, η βία και το μίσος που ενστερνίζεται η οργάνωση».
Στο ψήφισμά τους τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν την απαγωγή 100 σουνιτών έξω από την πόλη Τικρίτ, την αυτοθυσία 45 Ιρακινών και τις καθημερινές επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Βαγδάτη.
Επίσης καταδικάζουν «την εκ προθέσεως καταστροφή αναντικατάστατων θρησκευτικών και πολιτιστικών κειμηλίων, τα οποία στεγάζονταν στο Μουσείο της Μοσούλης καθώς και το κάψιμο χιλιάδων βιβλίων και σπάνιων χειρόγραφων στη Βιβλιοθήκη της Μοσούλης».
Νωρίτερα αυτό το μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας απαγόρευσε το εμπόριο αρχαιοτήτων από την εμπόλεμη Συρία, ενώ απείλησε με κυρώσεις οποιονδήποτε αγοράζει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος και την οργάνωση Μέτωπο αλ Νούσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Επίσης παρότρυνε τα κράτη να σταματήσουν τις πληρωμές λύτρων σε υποθέσεις απαγωγής.
Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα έχει συγκεντρώσει το ΙΚ από την παράνομη πώληση αρχαιοτήτων, ωστόσο διπλωμάτες του Συμβουλίου Ασφαλείας εκτιμούν ότι το ποσό είναι σημαντικό.
Την καταστροφή των αρχαιοτήτων καταδίκασε επίσης και η επικεφαλής του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, Ιρίνα Μπόκοβα. «Καταδικάζω το περιστατικό αυτό ως μια σκόπιμη επίθεση εναντίον της ιστορίας και του πολιτισμού του Ιράκ και ως μια ξεκάθαρη υποκίνηση του μίσους και της βίας» δήλωσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Markos by Night: Ο Μάρκος Σεφερλής επιστρέφει με το «Άλλος για Survivor»
- Νεκρή από σφαίρες στο κεφάλι η γυναίκα που εμπλεκόταν σε απόπειρα δολοφονίας Ουκρανού μεγιστάνα – Δύο συλλήψεις
- 4 εκατ. Ευρώ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον Πειραιά
- «Αδειάζουν» στελέχη της ΝΔ τον Γεωργιάδη για την επίθεση στον Τσίπρα – Ανευθυνότητα να καταγγέλλει διαφθορά χωρίς στοιχεία
- Συμφωνία της Μαδρίτης: Το δίλημμα «συνεννόηση ή αναμέτρηση»
- «Το Μενού της Εβδομάδας» από την Αργυρώ: Αυτή την Κυριακή με το ΒΗΜΑ
- Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Συνήθης πολιτική πρακτική, δεν αιφνιδιαζόμαστε» – Σάντσεθ για δηλώσεις Τραμπ
- Στο ΕΚΑΒ ο Ανδρουλάκης – «Δεν θα επιτρέψουμε το Υπουργείο Υγείας να μετατραπεί σε Υπουργείο Προπαγάνδας» του Γεωργιάδη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442