Σημαντική εκροή καταθέσεων, άνω των 12 δισ. ευρώ, παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τις πιέσεις στη ρευστότητα των τραπεζών. Ωστόσο την τελευταία εβδομάδα είναι έντονες οι ενδείξεις ότι παίρνουν το δρόμο της επιστροφής, με τραπεζικό στέλεχος να δηλώνει σήμερα, Πέμπτη, στο Reuters ότι μετά την εξασφάλιση της τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης, μέσα σε δύο ημέρες επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες πάνω από 850 εκατ. ευρώ καταθέσεις.

«Περίπου 700 εκατ. ευρώ επέστρεψαν την Τρίτη και περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ την Τετάρτη» δήλωσε ο τραπεζίτης ο οποίος μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο. Για κύμα επιστροφής καταθέσεων μίλησε χθες (Τετάρτη) και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης.

Πάντως, με το ύψος των καταθέσεων να έχει υποχωρήσει αισθητά ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Στουρνάρας, χτυπά καμπανάκι, και απευθύνει έκκληση για άμεση υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους, κάτι που, όπως είπε ο Μ.Ντράγκι, θα ξανάνοιγε και την στρόφιγγα χρηματοδότησης των τραπεζών από το ευρωσύστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι καταθέσεις τον Ιανουάριο εμφανίζονται μειωμένες κατά 12,16 δισ. ευρώ και διαμορφώνονται στα 155,36 δισ. ευρώ.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφερόμενος σήμερα, Τετάρτη, στο φαινόμενο αυτό επισήμανε ότι οι τράπεζες δέχονται πιέσεις στη ρευστότητά τους.

Όπως επισήμανε, το υπόλοιπο των καταθέσεων είναι σήμερα σημαντικά μικρότερο σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν από την εκδήλωση της κρίσης, ενώ οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος. Κατόπιν της τελευταίας απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για αποκλεισμό από τις αποδεκτές εξασφαλίσεις των τίτλων που έχει εκδώσει ή εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο, η αξία των τίτλων στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών που είναι αποδεκτοί για χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα έχει περιοριστεί σημαντικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ