Ουκρανία: «Μεγαλώνει η μαύρη λίστα» της ΕΕ, ανθρωπιστική βοήθεια από ΗΠΑ
Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πως οι «28» πρόκειται να προσθέσουν άλλα 19 αξιωματούχους, Ουκρανούς αλλά και Ρώσους, στη μαύρη λίστα των κυρώσεων για την κρίση που έχει αναζωπυρωθεί. Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον -από την οποία το Κίεβο ζητά στρατιωτικό εξοπλισμό- προτίθεται να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 16,4 εκατ. δολαρίων. Συνάντηση Μέρκελ και Ολάντ με τον Ποροσένκο στο Κίεβο την Πέμπτη, συνάντηση με τον Πούτιν την Παρασκευή.
Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πως οι «28» πρόκειται να προσθέσουν άλλα 19 αξιωματούχους, Ουκρανούς αλλά και Ρώσους, στη μαύρη λίστα των κυρώσεων για την κρίση που έχει αναζωπυρωθεί. Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον -από την οποία το Κίεβο ζητά στρατιωτικό εξοπλισμό- προτίθεται να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 16,4 εκατ. δολαρίων.
Συνάντηση την Πέμπτη Μέρκελ και Ολάντ με τον Ποροσένκο στο Κίεβο, συνάντηση με τον Πούτιν την Παρασκευή.
Όπως αναφέρουν την Πέμπτη διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλες που επικαλείται το Reuters, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει να προσθέσουν τα ονόματα 14 Ουκρανών και 5 Ρώσων στη λίστα κυρώσεων για το ρόλο αξιωματούχων στην κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
Κανένας από τους αξιωματούχους που προστίθενται στη λίστα, σύμφωνα με τις αναφορές, δεν βρίσκεται σε κορυφαίο κλιμάκιο. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στη συνάντηση των ΥΠΕΞ των «28» τη Δευτέρα.
Παράλληλα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι βρίσκεται την Πέμπτη στο Κίεβο την ώρα που οι εκκλήσεις της Ουκρανίας προς τις ΗΠΑ για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας πυκνώνουν.
Ο Κέρι πρόκειται, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 14,6 εκατ. δολ. για όσους πλήττονται από τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στην Ευρώπη για συναντήσεις σε Βρυξέλλες και Μόναχο, εμφανίστηκε αρνητικός σε αποστολή στρατιωτικής βοήθειας λέγοντας πως «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στην ουκρανική κρίση και στόχος είναι η αποφυγή της στρατιωτικής κλιμάκωσης.
Ωστόσο, ο Άστον Κάρτερ, επιλογή του Λευκού Οίκου για το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι «κλίνει» προς αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού.
Ο ιταλός ΥΠΕΞ Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε τη διαφωνία της Ρώμης σε αποστολή όπλων, ενώ και στη Γερμανία η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν έχει επίσης εμφανιστεί αρνητική.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Φραπές»: Ποινική δίωξη για απείθεια στην Εξεταστική – Στις 30 Μαρτίου θα κάτσει στο εδώλιο
- Ραγδαία αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο
- Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη ενόψει της συνάντησης με τον Ερντογάν
- Βόλος: Στον Ανακριτή η μητέρα που κατηγορείται για παιδική πορνογραφία σε βάρος της ανήλικης κόρης της
- Η Εθνική Ελλάδας έκανε τα αποκαλυπτήρια της νέας φανέλας (pics)
- Στο Μαξίμου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου