Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης: Η αξιολόγηση εμπόδιο και για την Κύπρο
Εκτός από την Ελλάδα και η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει το πρώτο σκέλος της ποσοτικής χαλάρωσης που θα εκκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αρχές Μαρτίου 2015 , εξαιτίας της εκκρεμότητας με το μνημονιακό της πρόγραμμα.
Εκτός από την Ελλάδα και η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει το πρώτο σκέλος της ποσοτικής χαλάρωσης που θα εκκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αρχές Μαρτίου 2015 , εξαιτίας της εκκρεμότητας με το μνημονιακό της πρόγραμμα.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ, τα κράτη που βρίσκονται σε μνημόνιο μπορούν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εφόσον έχουν εξασφαλίσει θετική αξιολόγηση από την τρόικα.
Στην περίπτωση της Κύπρου, το πρόγραμμα είναι σε «αναστολή», λόγω του προβλήματος, που προέκυψε από την αναβολή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων. Αν η επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα ολοκληρωθεί έγκαιρα, τότε η Κύπρος θα μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από το πρόγραμμα της ΕΚΤ σύντομα.
Πάντως, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε χθες τη δυνατότητα της Κύπρου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με πηγές της Κεντρικής Τράπεζας της Κυπρου, το μερίδιο που αντιστοιχεί στην Κύπρο ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ μηνιαίως, γεγονός που θα διευκολύνει την επιστροφή της στις αγορές.
«Η δήλωση Ντράγκι αποτελεί θετική εξέλιξη, την αξιολογούμε για να δούμε όλες τις λεπτομέρειες» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι η Κύπρος να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πέθανε ο πρώην υπουργός και αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Αλέξανδρος Παπαδόγγονας
- Ηράκλειο: Αγωνία για τον 70χρονο Κώστα Καρτσωνάκη – Εκδόθηκε Silver Alert για την εξαφάνισή του
- Παλλήνη: Χειροπέδες σε 43χρονο που έτρεχε με 191 χλμ/ώρα στην Περιφερειακή Υμηττού
- Κοντά στην αποφυλάκιση ο Ρομπίνιο
- Με ρωγμές το σύστημα ελέγχου για το ελαιόλαδο – Αποκαλυπτικά στοιχεία (γραφήματα)
- Αρκάς: Οι ευχές στους Αντώνηδες και στις Αντωνίες

