Αστυνομικούς διευθυντές σε 21 περιφέρειες αντικατέστησαν οι τουρκικές αρχές, ενώ παράλληλα εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 28 ατόμων για το ρόλο τους στην υποκλοπή συνομιλιών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Οι δύο κινήσεις στρέφονται εναντίον του «παράλληλου δικτύου», όρος με τον οποίο ο Ερντογάν αναφέρεται στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, εκδόθηκαν σύμφωνα με το Reuters 28 εντάλματα σύλληψης σε βάρος προσώπων που σχετίζονται με τις υποκλοπές.

Επίσης, αντικαταστάθηκαν οι αστυνομικοί διευθυντές σε 21 περιφέρειες και 15 διευθυντές επέστραψαν στα κεντρικά της Αστυνομίας στην Άγκυρα. Δεν έχει δοθεί επισήμως εξήγηση για την αντικατάστασή τους.

Το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει στις ΗΠΑ, συμπαρατασσόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -πλέον, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ανοικτό πόλεμο. Το δίκτυο θεωρείται ότι είχε καταφέρει να παρεισφρύσει σε διάφορα κομβικά σημεία της τουρκικής κρατικής μηχανής, μέσω «συμπαθούντων» σε νευραλγικά πόστα.

Το Δεκέμβριο, η Άγκυρα έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Γκιουλέν και έχει αφήσει ανοικτό το εάν θα ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ